Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 22.05.2023. 16:15

Česte padavine su povoljno uticale na razvoj biljnih bolesti

Kod ratarskih kultura nestabilno vreme sa padavinama moglo je stvoriti povoljne uslove za infekciju klasa pšenice prouzrokovačem fuzarioze klasa.

Foto: Depositphotos/darekb22
  • 114
  • 35
  • 0

Prema prognozi do kraja meseca maja očekuje se promenljivo, toplo i nestabilno vreme, u većini krajeva s kišom i pljuskovima sa grmljavinom, koji će lokalno biti izraženiji. Maksimalne dnevne temperature bile bi u intervalu od 24 do 27 stepeni Celzijusa, a minimalne jutarnje između 14 i 16 stepeni Celzijusa.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Nastabilno vreme donelo fuzariozu klasa

Česte padavine tokom proteklih sedam dana i visoka relativna vlažnost vazduha su povoljno uticali na razvoj biljnih bolesti. Tako je došlo do ostvarenja uslova za infekciju prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke , zatim prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća, trulež koštičavog voća i dr.

Kod ratarskih kultura nestabilno vreme sa padavinama moglo je stvoriti povoljne uslove za infekciju klasa pšenice prouzrokovačem fuzarioze klasa.

U pogledu biljnih štetočina u zasadima jabuke, breskve i šljive u toku je polaganje jaja prve generacije smotavca a u zasadima kruške odvija se intenzivno piljenje larvi prve letnje generacije obične kruškine buve.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Toplo vreme Nestabilno vreme Vremenska prognoza Kruškina buva Smotavac Fuzarioza klasa Normalna vlažnost


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva