Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 17.05.2021. 15:30

Do četvrtka oblačno - rizik od pepelnice vinove loze

Osetljiva fenofaza razvoja, trenutni uslovi koji vladaju u proizvodnji, kao i nestabilno vreme sa padavinama, stvaraju visok rizik za infekciju vinove loze prouzrokovačem pepelnice vinove loze.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 203
  • 607
  • 0

Prema prognozi vremena do četvrtka, 20. maja preovlađivalo bi oblačno vreme, mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. U petak bi došlo do razvedravanja i do subote pre podne bilo bi suvo vreme sa dužim sunčanim intervalima. U subotu u posle podnevnim satima došlo bi do novog naoblačenja sa severa koje će do kraja perioda na teritoriji cele Srbije uslovljavati kišu, pljuskove i grmljavinu.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne, centralne i južne Srbije biti umerena do jaka suša.

U toku polaganje jaja prve generacije šljivinog smotavca

Tokom poslednjeg kišnog perioda na svim lokalitetima su ostvareni povoljni uslovi za ostvarenje infekcija patogenom prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke. Osetljiva fenofaza razvoja, trenutni uslovi koji vladaju u proizvodnji, kao i nestabilno vreme sa padavinama, stvaraju visok rizik za infekciju vinove loze prouzrokovačem pepelnice vinove loze.

U pogledu biljnih štetočina u zasadima kruške registrovano je prisustvo starijih larvi prezimljujuće generacije obične kruškine buve, ali i odraslih jedinki i položenih jaja prve letnje generacije. Sa porastom temperatura očekuje se masovno izletanje imaga i polaganje jaja. U toku je polaganje jaja prve generacije šljivinog smotavca, a u nekim regionima započelo je i piljenje larvi prve generacije.


Tagovi

Vremenska prognoza Oblačno sa kišom Šljivin smotavac Kruškina buva Pepelnica vinove loze


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u