• Vremenska prognoza
  • 21.05.2019. 13:10

Do kraja maja umereno toplo i vlažno vreme

Prema prognozi RHMZ-a do kraja maja zadržaće se umereno toplo i vlažno vreme. Najviše dnevne temperature vazduha kretale bi se u intervalu od 20 do 25 °C.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 86
  • 18
  • 0

Prema prognozi RHMZ-a do kraja maja zadržaće se umereno toplo i vlažno vreme. Tokom prognoziranog perioda bilo bi umereno toplo, pre podne pretežno sunčano vreme, dok bi u poslepodnevnim satima bilo uslova za razvoj oblačnosti i pojave pljuskova i grmljavine. Najviše dnevne temperature vazduha kretale bi se u intervalu od 20 do 25°C.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u delovima severne, zapadne, centralne i istočne Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, u delovima južne Srbije umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Velike količine padavine utiču na razvoj biljnih bolesti 

Velike količine padavina i visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha povoljno utiču na razvoj biljnih bolesti tipa truleži, plamenjače, pegavosti, bakterioznih oboljenja.

Pšenica i ječam su ugroženi od prouzrokovača šturosti klasa, a krompir, luk i ostalo povrće od prouzrokovača različitih vrsta plamenjače, pegavosti i truleži.

Kod voćarskih kultura zasadi jabučastog voća su sada osetljivi na prouzrokovača bakteriozne plamenjače. Period primarnih zaraza od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke je još uvek u toku. Dugotrajno vlaženje lista i ploda stvara povoljne uslove za razvoj truleži plodova koštičavog voća.

Kod vinove loze česte padavine pogoduju razvoju dva najznačajnija oboljenja, plamenjače i pepelnice.

U pogledu biljnih štetočina u toku je početak piljenja larvi prve generacije jabukinog smotavca, a u zasadima kruške piljenje larvi prve generacije obične kruškine buve.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Maj Plamenjača Pegavost Trulež Pepelnica Kruškina buva


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.