Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 21.05.2019. 13:10

Do kraja maja umereno toplo i vlažno vreme

Prema prognozi RHMZ-a do kraja maja zadržaće se umereno toplo i vlažno vreme. Najviše dnevne temperature vazduha kretale bi se u intervalu od 20 do 25 °C.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 100
  • 18
  • 0

Prema prognozi RHMZ-a do kraja maja zadržaće se umereno toplo i vlažno vreme. Tokom prognoziranog perioda bilo bi umereno toplo, pre podne pretežno sunčano vreme, dok bi u poslepodnevnim satima bilo uslova za razvoj oblačnosti i pojave pljuskova i grmljavine. Najviše dnevne temperature vazduha kretale bi se u intervalu od 20 do 25°C.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u delovima severne, zapadne, centralne i istočne Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, u delovima južne Srbije umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Velike količine padavine utiču na razvoj biljnih bolesti 

Velike količine padavina i visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha povoljno utiču na razvoj biljnih bolesti tipa truleži, plamenjače, pegavosti, bakterioznih oboljenja.

Pšenica i ječam su ugroženi od prouzrokovača šturosti klasa, a krompir, luk i ostalo povrće od prouzrokovača različitih vrsta plamenjače, pegavosti i truleži.

Kod voćarskih kultura zasadi jabučastog voća su sada osetljivi na prouzrokovača bakteriozne plamenjače. Period primarnih zaraza od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke je još uvek u toku. Dugotrajno vlaženje lista i ploda stvara povoljne uslove za razvoj truleži plodova koštičavog voća.

Kod vinove loze česte padavine pogoduju razvoju dva najznačajnija oboljenja, plamenjače i pepelnice.

U pogledu biljnih štetočina u toku je početak piljenja larvi prve generacije jabukinog smotavca, a u zasadima kruške piljenje larvi prve generacije obične kruškine buve.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Maj Plamenjača Pegavost Trulež Pepelnica Kruškina buva


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.