Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 18.06.2024. 10:30

Do nedelje ekstremno toplo sa temperaturama do 40°C

Nalazimo se na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 368
  • 68
  • 0

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje zbog veoma visokih temperatura koje nas očekuju od danas (18. jun) do nedelje (23. jun) na području cele Srbije. Za pojedine delove zemlje prognozirano je do 40°C.

"Nalazimo se na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području", upozorava RHMZ.

Vrednosti maksimalnih temperatura:

  • danas (18. jun) od 32 do 35°C;
  • sreda (19. jun) od 35 do 37°C;
  • četvrtak (20. jun) od 33oC na severu do 39°C na jugu i istoku Srbije;

"U petak i subotu očekuje nas pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40°C. U subotu posle podne na severu i zapadu, a u nedelju (23. jun) i u ostalim krajevima pad temperature i povratak na vrednosti u intervalu od 28 do 34°C."

Početkom naredne nedelje očekuje se lokalni razvoj oblačnosti, uz izolovanu (retku) pojavu kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u zapadnoj Srbiji preovladavaće jaka i ekstremna suša, u delovima severoistočne, centralne, istočne i jugoistočne Srbije umerena i jaka suša. U ostalim krajevima zemlje biće normalni uslovi vlažnosti.

Štetočine ugrožavaju proizvodnju 

Česte, a ponegde i obilnije padavine tokom prethodnog perioda nisu pogodovale zrenju i berbi pristiglog voća i povrća i prekidale su i ometale kosidbu livada. Ipak, napravile su optimalnu rezervu zemljišne vlage koja je neophodna prolećnim usevima za završetak vegetativnog, kao i za predstojeći generativni razvoj.

Visoke temperature vazduha tokom proteklih dana povoljno su uticale na aktivnost insekata. U usevima soje uočava se prisustvo grinja, ali i drugih štetočina koje mogu da ugroze proizvodnju. U pojedinim usevima prisustne su i larve sovice gama i stričkovog šarenjaka. Usled jačeg napada pomenutih štetočina, može doći do golobrsta.

Tropske temperature narednih dana - koji su rizici u zaštiti biljaka?

Takođe, registruje se prisustvo zelene (povrtne) stenice koja siše sokove iz svih nadzemnih delova preferirajući ishranu na mahunama, usled čega mogu nastati značajne štete. U usevima kukuruza registrovano je prisustvo položenih jaja kukuruznog plamenca.

U pogledu voćarskih kultura u zasadima šljiva je u većini regiona otpočelo piljenje larvi druge generacije šljivinog smotavca. U usevima i zasadima voća, naročito na jabukama, kruškama, šljivama, višnjama, vinovoj lozi i lubenicama se registruje prisustvo štetnih grinja: običnog paučinara, crvenog voćnog pauka i rđastih grinja.

U svim regionima gajenja vinove loze registrovano je prisustvo larvi cikade koja je prenosilac fitoplazme koja prouzrokuje veoma destuktivno oboljenje - zlatasto žutilo vinove loze.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Toplotni talas Ekstremno toplo Bolesti biljaka Suša Štetočine Šljivin smotavac Grinje Pomoć usevima


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Živi svijet u opasnosti: Katastrofalan pad od 73% u populacijama divljih vrsta zabilježen u pola stoljeća

Došlo je do katastrofalnog prosječnog pada od 73% u populacijama promatranih divljih vrsta u samo 50 godina (1970.-2020.), prema WWF-ovom Izvještaju o stanju planeta za 2...

Više [+]