Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 07.11.2022. 13:30

Do nedelje oblačno i hladno sa slabom kišom i maglom

Prema upozorenjima RHMZ, na Dunavu i Savi vodostaji se nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 96
  • 34
  • 0

U većem delu Srbije se u ponedeljak i utorak, 7. i 8. novembra 2022. godine, očekuje oblačno, hladno i tmurno vreme sa sumaglicom, ponegde i maglom. Mestimično bi bilo i rosulje ili slabe kiše. Na jugu Srbije će biti umereno oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije. U sredu i četvrtak, 9. i 10. novembra, prognozira se nešto toplije i uglavnom suvo vreme sa sunčanim periodima. U četvrtak se prognozira postepeno naoblačenje, u večernjim časovima sa kišom.

U petak 11. novembra preovlađivalo bi oblačno i hladnije sa kišom, na visokim planinama sa snegom uz umeren i jak severozapadni vetar. Od subote 12. novembra do kraja perioda očekuje se umereno oblačno i uglavnom suvo vreme sa više sunčanih intervala u nedelju 13. novembra. Temperature vazduha bile bi oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jaka i ekstremna suša, u delovima severne Srbije umerena suša, dok će na krajnjem severu zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Prema upozorenjima RHMZ, na Dunavu i Savi vodostaji se nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa.

Primena bakarnih sredstava

Jesenji tretman koštičavog voća (breskva, nektarina, kajsija, šljiva, trešnja, višnja) preparatima na bazi bakra je veoma važna mera za smanjenje infektivnog potencijala patogena u narednoj godini. U fazi kada opadne najmanje 70 odsto lisne mase preporučuje se primena bakarnih preparata sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala prouzrokovača sušenja cvetova, grančica i mrke truleži plodova, šupljikavosti lišća koštičavog voća, kovrdžavosti lišća breskve, rogača šljive, bakterioznih oboljenja.

Pravo je vreme za sanitarnu rezidbu stabala

Značajna mera u smanjenju infektivnog potencijala prouzrokovača bolesti jeste i orezivanje i uklanjanje suvih i obolelih grana i sakupljanje i uništavanje mumificiranih plodova i opalog lišća.


Tagovi

Vremenska prognoza Hladno i oblačno Magla i sumaglica Ekstremna suša Bakarno prskanje Rezidba voća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...