Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 20.06.2023. 10:50

Do petka sunčano, za vikend opet kiša

Dug period vlažnog vremena pogoduje razvoju biljnih bolesti. Na usevima pšenice i ječma registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze klasa u visokom intenzitetu.

Foto: Maja Celing Celić
  • 183
  • 33
  • 0

U Srbiji se do petka 23. juna očekuje se pretežno sunčano i veoma toplo vreme uz retku pojavu popodnevnog pljuska u brdsko - planinskim predelima i sa maksimalnom temperaturom vazduha od 31 do 36 stepeni Celzijusa. U petak uveče 23. juna na severu Srbije, a 24. i 25. juna i u ostalim krajevima prognozira se naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature uz uslove za lokalnu pojavu nepogoda sa gradom i većom količinom padavina za kratko vreme. U ponedeljak 26. juna očekuje se pretežno sunčano, a pljuskovi će ponovo biti mogući od utorka 27. juna.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u zapadnoj i delovima centralne Srbije preovladavaće ekstremni uslovi vlažnosti, u delovima istočne, centralne i južne umreno i jako vlažni, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

U pšenici i ječmu registrovana fuzarioza klasa

Dug period vlažnog vremena pogoduje razvoju biljnih bolesti. Na usevima pšenice i ječma registrovano je prisustvo simptoma fuzarioze klasa u visokom intenzitetu. Infekcija ovim patogenom, ostvaruje se u fazi cvetanja u uslovima učestalih kiša, ali i u uslovima velike vlažnosti i optimalnih temperatura vazduha. Zaražena zrna su štura, lošeg kvaliteta i mogu da sadrže mikotoksine koji su štetni u ishrani ljudi i životinja.

Visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha i povišene temperature su optimalne za razvoj prouzrokovača plamenjače i crne pegavosti krompira. Dugotrajna vlaženja lista su u više navrata stvorila povoljne uslove za infekciju prouzrokovačem pegavosti lista šećerne repe.

U pogledu voćarskih kultura nestabilno vreme sa čestim padavinama pogoduje razvoju čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke, zatim razvoju plamenjače, pepelnice, crne i sive truleži vinove loze.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Sunčano i toplo Naoblačenje Kiša Pljuskovi Grmljavina Fuzarioza klasa Plamenjača Crna pegavost krompira Pepelnica Trulež vinove loze Pegavost lista


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva