Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.07.2019. 13:00

Do subote pretežno sunčano i toplije vreme

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji do subote, 20. jula, očekuje se pretežno sunčano i toplije vreme. Moguća je ređa pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u brdsko - planinskim krajevima. U severnim predelima, umerena suša.

Foto: Galenika Fitofarmacija
  • 313
  • 37
  • 0

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji do subote, 20. jula, očekuje se pretežno sunčano i toplije vreme. U popodnevnim satima, uz lokalni razvoj oblačnosti moguća je ređa pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u brdsko - planinskim krajevima.

Temperatura vazduha očekuje se da bude u postepenom porastu. Od 21. jula došlo bi do stabilizacije vremena sa temperaturama vazduha oko 30°C. Prema prognoziranim vrednostima SPI - 1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti dok se u severnim delovima države očekuje umerena suša.

Vremenski uslovi odgovaraju kruškinoj buvi i pepelnici jabuke

Tokom proteklih dana, uočena je aktivnost insekata. U zasadima jabuke i šljive, registrovano je prisustvo položenih jaja jabukinog i šljivinog smotavca. U toku je polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije ove štetočine. U zasadima kruške i dalje je u toku piljenje larvi treće, odnosno,  letnje generacije kruškine buve.

Kada je reč o biljnim bolestima u usevima šećerne repe, registruje se različit nivo prisustva simptoma pegavosti lišća šećerne repe. U usevima gde je postignut drugi epidemijski prag u poslednjoj nedelji juna, uočeno je dalje širenje simptoma pegavosti lišća šećerne repe.

Pege su prisutne kako na starijem tako i na mladom lišću. U voćarskim zasadima, trenutni vremenski uslovi pogoduju razvoju i daljem širenju pepelnice jabuke. Vinova loza i dalje je osetljiva na infekciju prouzrokovača sive truleži grožđa, pepelnice vinove loze, kao i plamenjače vinove loze.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Agroprognoza Juli Aktivnost insekata Pepelnica jabuke Plamenjača vinove loze Kruškina buva Umerena suša


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.