Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.07.2023. 15:00

Dolazi novo nevreme - veliki grad i razorni vetar

U ponedeljak i utorak je zbog lokalno nestabilne atmosfere i mogućeg vetra predviđeno nevreme širom srednje Evrope, severnog Mediterana i Balkanskog poluostrva.

Foto: Depositphotos/cta88
  • 1.395
  • 210
  • 0

Nestabilno vreme širom srednje Evrope, severnog Mediterana i Balkanskog poluostrva nastavlja se i ove nedelje, a reč je o kombinaciji lokalno nestabilne atmosfere i uslova vetra, piše Marko Korošec na meteorološkom servisu Severe Weather

Opisuje kako vremenski modeli ukazuju na dolazak novog frontalnog sistema u središnjoj Evropi tokom ponedeljka. Nakon nedavnih vremenskih promena, regija južnog Sredozemlja i dalje je pod velikom toplotnom kupolom. Toplota se širi prema severu.

Od ponedeljka do srede, očekuju nas značajne vremenske nepogode u središnjoj Evropi, alpskom području, Italiji, te severnom i središnjem delu Balkanskog poluostrva. Snažni vetrovi iz gornjih delova oblikovaće gornji talas. Ova nestabilna atmosfera uzrokovaće ozbiljne vremenske nepogode, uključujući jake grmljavinske oluje, superćelije s ogromnim gradom, tornada, bujične poplave i razorne vetrove.

Pre sedam dana SWE je objavio dugoročne prognoze o najjačem toplotnom talasu koji će zahvatiti južnu Evropu ovog leta. Španija i Italija zabeležile su neverovatnih +45 °C. No, nakon nekoliko dana, toplotni talas postupno se smanjivao i do sredine nedelje potpuno nestao. Ali, područje Alpa i Italije, zajedno sa zemljama Balkanskog poluostrva, suočilo se s višednevnim olujama koje su, kako nažalost znamo, bile intenzivne i dugotrajne. Superćelije, velike grupe oluja i jakih udara vetra uzrokovali su ozbiljne štete od grada i vetra.

Nestabilnost i poremećaj u životnoj sredini

Na ovom servisu ističu da su ozbiljni meteorološki događaji, kao što su veliki grad, razorni vetrovi i iznenadne poplave, rezultat nestabilnosti i poremećaja u životnoj sredini. Ključni deo za razvoj ovakvih ekstremnih vremenskih uslova je dostupna vlaga (maksimalna zasićenost vazduha vlagom) u atmosferi, a topli vazduh je sadržava mnogo više od hladnijeg. Kada dođe do kombinacije s višim temperaturama, to stvara povećanu nestabilnost atmosfere.

"Ovaj mesec bili smo svedoci vrlo vlažne vazdušne mase, što je posledica neuobičajeno visoke temperature Sredozemnog mora. Mnoge regije u ovom području imaju temperature vode od 27°C do čak 30°C, što dovodi do izuzetno visokih tačaka zasićenosti vazduha. Nedavno su zabeležene izvanredne vrednosti od 4-6 °C iznad prosečne temperature vode - rekordne vrednosti za Sredozemno more", upozoravaju. 

Stiže sa Sredozemnog mora (Izvor: Severe Weather) 

Stiže snažan frontalni talas

U ponedeljak i utorak je zbog lokalno nestabilne atmosfere i mogućeg vetra predviđeno nevreme širom srednje Evrope, severnog Mediterana i Balkanskog poluostrva. 

Značajnije nepogode, uključujući veliku tuču, predviđaju se od ponedeljka do srede, jer još jedan snažan i dubok frontalni talas ulazi u pregrejanu zemlju, navodi Korošec u današnjoj prognozi.

Od ponedeljka do srede u središnjoj Evropi sa alpskim područjima, Italiji, severnom i središnjem delu Balkanskog poluostrva očekuje se višednevna snažna vremenska nepogoda. Predviđaju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije s vrlo velikom do ogromnog grada, tornada, bujične poplave i razorni vetrovi, upozorava Severe Weather uz poseban apel da se pažljivo prate područja uz jadransku obalu, gde su mnogi na odmoru i kampovanju.

Izuzetno jaki vetrovi mogli bi da uzrokuju veliku štetu na drveću u parkovima, slično slučajevima prošle nedelje, navodi Korošec.

Visoki rizik postoji već sutra, utorak, 25. jula za delove severne Italije, severnog Jadrana, zapadne i južne Slovenije, zapadne Hrvatske do severozapadne Bosne i Hercegovine uz pretnju od jakih razornih vetrova, velikog do veoma velikog grada, olujnih padavina s bujicama i tornada. Srednji rizik uključuje i severnu Srbiju. 

Zaključuje da je visok potencijal tornada, maksimalna veličina grada se predviđa na više od 8 cm, udari vetra bi mogli ići do 120 km/h.

Nastavak padavina se može očekivati i u sredu uz znatan pad temperature, čak za oko 10°C. 


Tagovi

Prognoza Tornado Severe Weather Marko Korošec Superćelija Vjetar Nevreme Frontalni talas Vetar Grad


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.