Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.11.2023. 18:00

Evropu čeka još jedna topla zima - gde će biti snega?

Za Evropu se predviđaju toplije vremenske prilike, ali sa povremenim prodorima hladnog vazduha sa severa.

Foto: Depositphotos/nilaya
  • 180
  • 43
  • 0

U najnovijem izveštaju "Severe Weather Europe" prognoza za zimu 2023./24. nagoveštava snažno prisustvo "El Niño" meteorološke pojave. Naglašena je promena u obrascima vazdušnih tokova prema kojima bi vremenske prilike u Evropi mogle biti toplije nego inače. Korišćena su tri modela za dugoročnu prognozu: "ECMWF" iz Evrope, "CanSIPS" iz Kanade i "NMME". Sva tri modela su skoro ujednačena. 

"El Niño" se pojavljuje u Tihom okeanu, a modeli pokazuju da će dostići vrhunac oko +2 stepena iznad normalnog i da će njegov uticaj početi da slabi do leta 2024. godine. Jači uticaj očekuje se tokom predstojeće zime na severnoj hemisferi.

Očekuje nas topla zima

Hladni talas će uticati na vremenske prilike iznad dela zapadne Evrope, dok će u centralnim područjima delovati temperature više od normalnih. Prognoze pokazuju više padavina u severozapadnoj Skandinaviji i delovima srednje i jugoistočne Evrope, dok će zapad kontinenta imati sušnu zimu. Najveći potencijal snežnih padavina je iznad i oko alpskog regiona, prema višim nadmorskim visinama jugoistočne Evrope i preko severozapadnih delova Skandinavije, a u ostalim delovima će biti ispodprosečne. 

Za Evropu se predviđaju toplije vremenske prilike, ali sa povremenim prodorima hladnog vazduha sa severa.

Prognoza do marta

Gledajući mesečno, prognoza za decembar pokazuje da veći deo kontinenta ima negativne količine snežnih padavina, osim krajnjeg severa. To je verovatno povezano s više zapadnim u jugozapadnim strujanjem preko većeg dela kontinenta. 

U januarskoj prognozi nastavlja se isti obrazac. Nema vidljivog područja gde se prognozira veće nakupljanje snega osim uobičajnih viših nadmorskih visina.

U februaru nema poboljšanja, osim povećanja količine snega u istim poznatim područjima. To pokazuje da taj mesec ima tendenciju više padavina, ali ne i puno više hladnog vazduha.

Prema ECMF modelu daju i prognozu za mart koji, kako znamo, može da bude hladan i sa snegom. Ali bi prema ovom modelu mart 2024. ima manju mogućnost pojave snega. 


Tagovi

Agro prognoza Dugoročna prognoza Zima Severe Weather Prognoza za zimu Snežne padavine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.