Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 09.01.2024. 13:05

Glodari napadaju: Žita i lucerišta tokom ovog perioda jedini su izvor hrane

U četvrtak maglovito i hladno na severu, a tokom noći, kao i u petak, 12. januara u svim krajevima došlo bi do novog naoblačenja uz povremeno provejavanje slabog snega.

Foto: Depositphoto/Milosz_
  • 142
  • 31
  • 0

U Srbiji se tokom većeg dela perioda očekuje u jutarnjim satima umeren do jak mraz, u većini krajeva sa temperaturom od -10 do -4 stepena Celzijusa, lokalno i nižom, stoji u izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. Tokom dana u četvrtak 11. januara po kotlinama, nizijama i dolinama reka bilo bi maglovito i hladno uz kratkotrajno razvedravanje sredinom dana. U brdsko-planinskim predelima sunčano. Krajem dana na severu, a tokom noći i u petak 12. januara u svim krajevima došlo bi do novog naoblačenja uz povremeno provejavanje slabog snega.

Za vikend (13. i 14. januar) prognozira se suvo vreme uz delimično razvedravanje i uz manji porast dnevnih temperatura, a otopljenje će biti izraženije u prvom delu naredne sedmice od 15. do 17. januara, kada se očekuju i nova naoblačenja sa mešovitim padavinama (i kišom i snegom).

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti

Pored vaši i cikada, problem prave i glodari

Povoljni toplotni uslovi tokom prvih dana januara pogodovali su povećanoj aktivnosti lisnih vaši i cikada što povećava i rizik od zaraze mladih biljaka pšenice i ječma virusima. Ukoliko dođe do zaraza virusima u početnim fazama razvoja biljaka štete mogu biti veoma velike. Vremenski uslovi pogodovali su i glodarima koji prave štete na strnim žitima, voćnjacima, lucerištima. Za sitne glodare koji ne padaju u zimski san pšenica je vrlo važna u ishrani.

U toku zimskog perioda osim strnih žita i lucerišta, druge pristupačne hrane skoro i da nema tako da su najveća oštećenja u strnim žitima upravo tokom zime. U voćnjacima glodari oštećuju koren i samo stablo i tako dovede do sušenja stabala.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Sneg Mešovite padavine Mraz Lisne vaši Cikade Glodari


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva