Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predviđanje poplava
  • 28.03.2024. 07:30

Gugl alat za predviđanje poplava sedam dana unapred - koristi veštačku inteligenciju

Gugl je objavio da upotrebljava veštačku inteligenciju za predviđanje poplava na rekama, u nekim slučajevima i do sedam dana unapred

Foto: Depositphotos/madozi
  • 108
  • 8
  • 0

Poplave su najčešća vrsta prirodnih katastrofa i predstavljaju rizik za gotovo 1,5 milijardi ljudi ili oko 19 odsto svetske populacije, navode u Google-u. Pogađaju mnoge zemlje sveta i uzrokuju veliku globalnu ekonomsku štetu, oko 50 milijardi dolara godišnje. Zato je svaki sistem ranog upozorenja dobra vest. 

Precizni rezultati

Do sada je bilo izuzetno teško predvideti ih, jer većina reka nema merače protoka vode. Gugl je uspeo da reši ovaj problem tako što je obučio modele mašinskog učenja sa svim vrstama relevantnih podataka, uključujući i događaje iz prošlosti, očitavanje nivoa reka, nadmorske visine, konfiguraciju terena. Nakon toga, generisali su lokalizovane mape i pokrenuli stotine hiljada simulacija na svakoj lokaciji. Ova kombinacija tehnika omogućila je modelima da detaljno predvide buduće poplave, objavljeno je u uglednom naučnom časopisu "Nature".

Ovaj pristup je pružio vrlo precizne rezultate za određene lokacije, ali se u Guglu nadaju da će primena pomoći u rešavanju problema na globalnom nivou. U nekim slučajevima, uspešnost predviđanja poplava bila je i do sedam dana unapred, dok je prosek bio oko pet dana. Naglašavaju da je i to izvanredan rezultat, jer ranije nije bilo moguće dobiti takve prognoze. To je posebno važno u područjima poput delova Afrike i Azije.

Web aplikacija Flood Hub (Foto: Screenshot)

Prognoza za 80 država

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, omogućeno je tačno predviđanje poplava u 80 država, sa ukupnom populacijom od 460 miliona. Prognoze su dostupne u Gugl pretraživaču, Gugl mapama i putem Android obaveštenja. Takođe, podaci su vidljivi i putem web aplikacije Flood Hub koja je aktivna od 2022. godine.

U kompaniji kažu da će nastaviti da istražuju potencijal mašinskog učenja za stvaranje boljih modela za predviđanje poplava. Sa tim ciljem, udružili su se sa akademskim istraživačima kako bi što tačnije podesili AI algoritam. Nadaju se da će na kraju uspeti da uspostave globalnu platformu za precizno predviđanje ove prirodne katastrofe širom sveta.


Tagovi

Predviđanje poplava Poplave Google Flood Hub Preciznost Prognoza Veštačka inteligencija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.