Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 01.03.2022. 10:00

Hladno do 9. marta - vreme za tretman kajsije

U pogledu voćarskih kultura u zasadima kajsije, pre otvaranja pupoljaka, potrebno je sprovesti preventivni tretman sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala patogena.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 339
  • 28
  • 0

U Srbiji se do 9. marta 2022. godine očekuje nešto hladnije vreme od uobičajenog za ovo doba godine. Temperature vazduha će biti oko i ispod višegodišnjeg proseka. U jutarnjim časovima biće uslova za pojavu mrazeva, uglavnom slabog i umerenog intenziteta. Povremeno će biti padavina, kiše, susnežice i snega, najčešće sa malim dospelim količinama. Tokom većeg dela perioda provlađivaće promenljivo oblačno vreme, samo se u subotu i nedelju, 5. i 6. marta, prognozira pretežno sunčano.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima jugoistočne Srbije biti umerena suša.

Opasnost od monilije

Tokom proteklih sedam dana u usevima ječma i pšenice uočeno je povećanje broja biljaka sa simptomima bolesti. U usevima ječma registruju se simptomi mrežaste pegavosti lista ječma i pepelnice žita. U usevima pšenice uočeni su simptomi sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita i biljke sa simptomima lisne rđe.

U pogledu voćarskih kultura u zasadima kajsije, pre otvaranja pupoljaka, potrebno je sprovesti preventivni tretman sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala patogena prouzrokovača monilioza koštičavog voća, šupljikavosti lista koštičavog voća, bakterioznih oboljenja, kao i prezimljujućih formi štetočina.


Povezana biljna vrsta

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Tagovi

Vremenska prognoza Kajsija Monilija Pegavost lista pšenice Hladno Povremeno kišovito


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić