Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 24.10.2017. 17:00

Hladno i promenjivo vreme

Slabe kiše će biti povremeno, a očekuje se nešto višа temperatura u petak. Zaštitite se od glodara i pripremite voćnjak za zimu.

Foto: StockSnap / Pixabay
  • 224
  • 17
  • 0

U Srbiji se sutra očekuje hladno vreme uz prestanak padavina. Petak će biti suv, sa nešto višom temperaturom - do 21 stepen. U jutarnjim satima će biti uslova za pojavu slabih prizemnih mrazeva.

Od 28. oktobra do 1. novembra očekuje se promenljivo i malo hladnije vreme, povremeno
sa slabom kišom, a na planinama sa snegom.

U delovima zapadne, centralne i istočne Srbije, vlažnost će biti umerena, jaka i ekstremno vlažna, dok će u ostalim delovima Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Priprema voćaka za zimu

Vreme je za sprečavanje infektivnog potencijala, prezimljujućih bolesti i štetočina za sledeću godinu. Potrebno je pokupiti sve suve grane i grančice, izneti ih iz voćnjaka i zapaliti ih.

Sledeći korak je jesenja zaštita na bazi bakarnih preparata. Tako se voćka štiti od patogena koji prezimljuju na kori i u pukotinama kore, rak-ranama, mumificiranim plodovima i slično.

Štetočine u ratarskim usevima

Potrebno je obratiti pažnju i na glodare, posebno na poljske miševe i poljske voluharice. Najveća brojnost je na parcelama gde su zasejana strna žita i lucerišta, a kao predusev su bili lucerka, šećerna repa, crvena detelina i krmne smeše.

Foto: StockSnap / Pixabay


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Oktobar 2017 Glodari Voćnjak


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.