• Vremenska prognoza
  • 22.01.2019. 15:00

Hladno i vetrovito vreme do ponedeljka

U periodu od 28. do 30. januara prognozira se malo toplije vreme sa ređom pojavom, uglavnom slabih padavina.

Foto: Pixabay / matak
  • 133
  • 11
  • 0

Srbiju do 24. januara 2019. godine očekuje pretežno oblačno i uobičajeno hladno vreme, povremeno sa padavinama. U nižim predelima će biti mešovitih padavina, kiše, susnežice i snega, a u brdsko-planinskim snega, uz povećanje visine snežnog pokrivača. Od petka 25. januara do nedelje 27. januara preovlađivaće nešto hladnije vreme sa većim količinama padavina, uglavnom snega, uz mogućnost formiranja snežnog
pokrivača i u nižim predelima, naročito u zapadnim, jugozapadnim i centralnim delovima zemlje.

Od srede će biti i vetrovito, sa umerenim i jakim, a u planinskim predelima i olujnim istočnim i severoistočnim vetrom. U periodu od 28. do 30. januara prognozira se malo toplije vreme sa ređom pojavom, uglavnom slabih padavina.

Preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Vremenski uslovi tokom protekle nedelje su bili povoljni za mirovanje poljoprivrednih useva.

Svaki porast temperature iznad 5°C tokom januara ili nešto kasnije pogoduje štetočinama, koje na ovakvoj temperaturi ponovo postaju aktivne. Zbog ovoga, blago povećanje temperature predstavlja pravi trenutak za sprovođenje adekvatne hemijske zaštite, odnosno za zimsko prskanje. Zimsko prskanje pre početka vegetacije smanjuje potencijal razmnožavanja prezimljujućih štetočina u voćnjacima.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Januar 2019 Temperatura Sneg

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi