Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 30.10.2018. 11:00

I dalje toplo - oprez sa glodarima!

Ne očekuju se veće količine padavina, uglavnom do 10 mm.

Foto: Pixabay / dife88
  • 107
  • 7
  • 0

Očekuje nas promenljivo oblačno, toplo i vetrovito vreme, na severu i istoku ujutru ponegde sa kratkotrajnom kišom. Danas stiže prolazno naoblačenje, sa kišom i pljuskovima, prvo na severu i zapadu, a kasnije i u ostalim delovima Srbije, uz slabljenje vetra. Ne očekuju se veće
količine padavina, uglavnom do 10 mm.

U periodu od 31. oktobra do 7. novembra preovlađivaće suvo i toplo vreme, sa temperaturom vazduha znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, od 22°C do 27°C. Biće pretežno sunčano, samo u četvrtak i petak, 1. i 2. novembra, očekuje se
umereno oblačno vreme uz kratkotrajno pojačanje jugoistočnog vetra.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, u delovima zapadne ekstremna suša, dok će u delovima severne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Vreme glodara

U jesenjem periodu pšenicu najčešće "napadaju" glodari, koji se sa svojih dotadašnjih staništa sele na tek posejanu ozimu pšenicu, ječam. U početku se hrane posejanim i klijalim semenom da bi kasnije, nakon nicanja biljaka, oštetili nadzemne i podzemne delove stvarajući takozvane oaze praznih mesta. Od štetnih glodara najznačajniji su poljski miš, poljska voluharica i hrčak.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Oktobar 2018 Temperatura Kiša Glodari


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.