Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 02.07.2024. 12:00

I danas moguće grmljavinske nepogode, od sutra stabilizacija vremena

U većini mesta pašće između 20 i 40 mm, a u delovima Vojvodine, zapadne i centralne Srbije i do 80 mm kiše za 24 sata, lokalno i više.

Foto: Depositphotos/muha04
  • 234
  • 37
  • 0

Nakon snažnog nevremena koje je sinoć (1. jul) zahvatilo veliki deo Bačke, Srem i Beograd i danas se na području Srbije očekuju grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i vetrom olujne jačine, upozorava Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). 

U većini mesta pašće između 20 i 40 mm, a u delovima Vojvodine, zapadne i centralne Srbije i do 80 mm kiše za 24 sata, lokalno i više. Dnevna temperatura će u većini mesta biti u padu za 10 do 13oC.  Za konkretne lokacije RHMZ će izdavati hitna upozorenja jedan do dva časa unapred.

Hidrološko upozorenje

Na slivu Jadra i Kolubare sa pritokama, Tamnavi, Ljigu i Ubu, na Jasenici i Kubršnici, na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama, kao i na gornjem toku Mlave i Peka sa pritokama vodostaji će danas i sutra (2. i 3. jul) biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

"Na jugozapadnim, južnim i jugoistočnim delovima Beograda (prigradske opštine) danas su moguća izlivanja manjih bujičnih vodotokova", upozorava RHMZ.

Šta nas očekuje narednih dana?

Od sutra (3. jul) očekuje se prestanak padavina i postepena stabilizacija vremena. Od četvrtka bi bilo pretežno sunčano i postepeno toplije vreme, a samo se u brdsko planinskim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje kratkotrajna pojava pljuskova sa grmljavinom.

Kakvo nas leto čeka? Objavljena sezonska prognoza poznatog prognostičkog centra

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne i centralne Srbije biti umereno i jako vlažni
uslovi.

Vreme pogoduje širenju biljnih bolesti

Tokom proteklih dana zabeležena je aktivnost insekata štetočina. Počeo je let druge generacije jabukinog smotavca. Izuzetno visoke temperature pogoduju ubrzanom razvoju ove štetočine, polaganju jaja i piljenju larvi. U zasadima šljiva u toku je polaganje jaja i intenzivno piljenje larvi druge generacije šljivinog smotavca.

U zasadima krušaka odvija se piljenje larvi treće generacije obične kruškine buve.

Trenutni vremenski uslovi sa čestim padavinama i povoljnim temperaturama stvaraju uslove za razvoj biljnih bolesti. U usevima šećerne repe registrovano je povećanja pega na listovima od prouzrokovača pegavosti lišća šećerne repe. U zasadima vinove loze nestabilno vreme sa padavinama može stvoriti povoljne uslove za razvoj prouzrokovača sive truleži grožđa, pepelnice vinove loze i plamenjače vinove loze.


Tagovi

Nevreme Grad Oluja Kiša RHMZ Hidrološko upozorenje


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Živi svijet u opasnosti: Katastrofalan pad od 73% u populacijama divljih vrsta zabilježen u pola stoljeća

Došlo je do katastrofalnog prosječnog pada od 73% u populacijama promatranih divljih vrsta u samo 50 godina (1970.-2020.), prema WWF-ovom Izvještaju o stanju planeta za 2...

Više [+]