Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 25.07.2022. 14:10

Jaka i ekstremna suša: Vreme polaganja jaja kukuruznog plamenca

U zapadnoj i delovima severne Srbije preovladavaće jaka i ekstremna suša, u delovima centralne i severoistočne Srbije umerena i jaka suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Foto: Ranka Vojnović
  • 225
  • 74
  • 0

Prema prognozi posle izuzetno toplog vremena na početku sedmice sa temperaturama do 36 stepeni Celzijusa, od srede došlo bi do nestabilnosti sa pojavom pljuskova sa grmljavinom, najpre u brdsko planinskom području, a kasnije za dane vikenda i u ostalim krajevima Srbije. Do kraja perioda (27.07. -03.08.) očekuje se pretežno sunčano vreme, a maksimalna temperatura bila bi od 30 do 36 stepeni.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u zapadnoj i delovima severne Srbije preovladavaće jaka i ekstremna suša, u delovima centralne i severoistočne Srbije umerena i jaka suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Kod voća smotavac, a kod kukuruza plamenac

Izuzetno toplo, suvo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U zasadima jabuke odvija se polaganje jaja i piljenje larvi druge generacije jabukinog i treće generacije breskvinog i šljivinog smotavca. U zasadima kruške uočeno je prisustvo svih razvojnih stadijuma obične kruškine buve.

U pogledu ratarskih kultura u toku je polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca. Na feromonskim klopkama postavljenim u usevima krompira registruje se povećanje ulova leptira krompirovog moljca. U toku je aktivnost treće generacije ove štetočine


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Sunčano vreme Jaka suša Ekstremna suša Breskvin smotavac Šljivin smotavac Jabukin smotavac Kukuruzni plamenac


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]