Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sneg
  • 10.12.2022. 18:00

Još jedna zima bez snega?

Ove nas zime očekuju ispodprosečne snežne padavine u većem delu našeg kontinenta.

Foto: Depositphoto/Photozirka
  • 355
  • 57
  • 0

Centar za prognozu "Severe Weather Europe" objavio je predviđanja o snežnim padavinama za zimu 2022./2023. Klimatološki, ona je već počela, a kalendarski nam stiže za oko dve nedelje.

Govoreći o delovanju vremenskih pojava La Nina i El Nino, ističu da je Evropa daleko od regiona koji su njihov izvor i da neće biti pod njihovim direktnim uticajem.  

Posmatrajući evropski sezonski model "ECMWF", ove nas zime očekuju ispodprosečne snežne padavine u većem delu našeg kontinenta, što ukazuje na dominantan obrazac visokog pritiska. To ne znači da ih neće biti, ali je reč o manjoj količini nego inače. 

Prognoza za decembarsku visinu snega pokazuje široko rasprostranjene negativne anomalije. Vremenske prilike će biti takve da se ne predviđa scenarij u kojem možemo očekivati akumulaciju snega.

Veće količine se, naravno, očekuju u januaru, u severnoj Evropi i Alpima. Isto prognoziraju u februaru, dok mart i dalje može biti hladan i doneti sneg, ali se u globalu može reći da će snežna sezona biti s manje padavina.

UKMO sistem Velike Britanije donosi sličnu prognozu. U decembru se očekuju u severnim, zapadnim i centralnim delovima kontinenta. Januarska prognoza pokazuje veći potencijal u severnoj i zapadnoj Evropi. 


Tagovi

Severe Weather Europe Vremenska prognoza Zima Snežne padavine Zima bez snega Sneg


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.