Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 10.10.2023. 10:30

Jutra sveža, topli dani: Opasnost od prenamnožavanja glodara

Trenutni vremenski uslovi u kojima se odvija prozvodnja, toplo vreme sa deficitom padavina, uz obilje hrane utiče na brzi porast populacije poljskih glodara, tako da postoji opasnost od njihovog prenamnoženja.

Foto: PIS Srbija
  • 111
  • 86
  • 0

U Srbiji se u periodu do 15. oktobra očekuje toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine i u većini područja suvo. U utorak,10. oktobra, bilo bi promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i lokalnom pojavom kratkotrajne kiše. Od srede 11. do nedelje 15. oktobra jutra će biti sveža, a tokom dana bi bilo pretežno sunčano i toplije sa maksimalnim temperaturama od 25 do 29°C. U petak 13. oktobra se prognozira prolazno umereno naoblačenje bez padavina. Promena vremena sa kišom, lokalnim pljuskovima sa grmljavinom i padom temperature uslediće od nedelje uveče do kraja perioda, prvo na severu, a od ponedeljka 16. oktobra i u ostalim krajevima.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Na udaru mlade sadnice voća

Pregledom useva i višegodišnjih zasada uočena je aktivnost poljskih glodara, poljskog miša i poljske voluharice. Glodari migriraju na novoposejane useve uljane repice, ozime pšenice i ječma, gde se prvo hrane posejanim i klijalim semenom, a kasnije nakon nicanja useva nastavljaju svoju aktivnost oštećujući nadzemne i podzemne delove izniklih biljaka. Značajne štete u jesenjem delu sezone mogu nastati i u voćnjacima, naročito mladim zasadima i rasadnicima, gde oštećenja od glodara dovode do slabljenja i sušenja stabala.

Trenutni vremenski uslovi u kojima se odvija prozvodnja, toplo vreme sa deficitom padavina, uz obilje hrane utiče na brzi porast populacije poljskih glodara, tako da postoji opasnost od njihovog prenamnoženja.


Tagovi

Vremenska prognoza Poljski glodari Poljski miš Poljske voluharice Usevi Voćnjaci Mlade sadnice Topli dani Sveža jutra


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...