Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 26.03.2024. 12:00

Kiša moguća do petka, pepelnica ugrožava useve pšenice

Do petka umereno oblačno, sa mogućim pljuskovima, grmljavinom i olujnim udarima vetra. Nakon toga, temeperature i do 25°C.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 131
  • 44
  • 0

U Srbiji će danas (26.3) preovladavati promenljivo vreme, uz moguće slabe padavine. Sutra (27.3.) ujutro očekuje se prestanak kiše, dok će tokom dana biti umereno oblačno, suvo i toplo vreme uz jaku i olujnu košavu, koja će biti najjača na jugu Banata, prognoziraju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

U drugom delu noći između srede (27.3.) i četvrtka (28.3.) prognozira se prolazno naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar će biti u skretanju na jugozapadni, ostaće pojačan, ali manjeg intenziteta u odnosu na sredu. U četvrtak nas očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima i lokalnom pojavom kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom.

Od petka (29.3.) do ponedeljka (1.4.) prognozirano je suvo vreme uz duže sunčane intervale i osetno toplije sa maksimalnim temperaturama oko i iznad 25°C. Početkom sledeće sedmice će ponovo duvati košava, a naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom uslediće u utorak, 2. aprila.

Prema prognoziranim vrednostima, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima zapadne i južne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Povoljni uslovi za aktivnost insekata

Toplo vreme tokom proteklih dana povoljno je uticalo na aktivnost insekata. U zasadima šljive registrovano je prisustvo crne i žute šljivine ose, kao i prisustvo odraslih jedinki rutave bube. Kod ratarskih kultura, u starim repištima utvrđeni su ulovi obične repine pipe. Pri temperaturi višoj od 20°C pomenuta štetočina u potrazi za hranom počinje da leti i tada migrira sa starih na novoposejana repišta.

Vremenski uslovi tokom proteklih sedam dana su bili povoljni i za razvoj i širenje simptoma biljnih bolesti. U usevima ozime pšenice uočeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, lisne rđe pšenice, žute rđe pšenice i pepelnice strnih žita.

Pegavost lista, pepelnica, lisna i žuta rđa prisutne na usevima pšenice

Kod voćarskih kultura u osetljivoj fazi razvoja listova, uz prisutan infektivni materijal, prve padavine mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarivanje infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke, prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća - monilioza koštičavog voća. Temperature zemljišta su dostigle vrednosti koje su povoljne za pripremu i obavljanje rane setve prolećnih ratarskih useva.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Šljivina osa Biljne bolesti RHMZ Pepelnica Čađava pegavost Krastavost plodova jabuke Rana setva


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".