Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 20.09.2016. 12:00

Kišovito i hladnije, krajem sedmice razvedravanje

Pretežno oblačno i hladnije vreme od uobičajenog, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su moguće obilnije padavine. Do kraja sedmice razvedravanje uz blagi rast temperature.

Foto: pixabay.com, rihaij
  • 107
  • 7
  • 0

U Srbiji se u ponedeljak i utorak, 19. i 20. septembra 2016. godine, očekuje pretežno oblačno i hladnije vreme od uobičajenog, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su moguće obilnije padavine. U periodu od 21. do 23. septembra prognozira se uglavnom suvo, umereno oblačno sa periodima sunčanog vremena. Jutra bi bila hladna uz mogućnost pojave magle ili niske oblačnosti. Maksimalna dnevna temperatura bi imala vrednosti nešto ispod višegodišnjeg proseka.

U subotu 24. septembra se očekuje prolazno naoblačenje mestimično sa kišom, a od nedelje 25. septembra prestanak padavina i delimično razvedravanje, samo bi na planinama bilo uslova za kratkotrajne pljuskove. Dnevna temperatura bi bila oko prosečnih vrednosti za treću dekadu septembra. Novo naoblačenje i zahlađenje mestimično sa padavinama očekuje se u sredu 28. septembra. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u narednom 10-dnevnom periodu na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Vreme odgovara razvoju i aktivnosti insekata

Toplo i sunčano vreme tokom protekle sedmice povoljno je uticalo na aktivnost insekata. Na usevu kukuruza šećerca registrovano je prisustvo sveže položenih jaja treće generacije kukuruznog plamenca kao i jaja pamukove sovice. U usevu uljane repice utvrđeno je prisustvo oštećenja lisne mase od buvača. Štete se ogledaju u usporavanju rasta biljaka i povećanja osetljivosti na izmrzavanje. Najjače napadnuti usevi su oni u blizini prošlogodišnjih useva uljane repice.

U pogledu voćarskih kultura u zasadima kupina, malina, breskvi i vinove loze registruje se prisustvo azijske voćne mušice. Oštećenja na plodovima prave ženke svojom legalicom prilikom polaganja jaja. Napadnuti plodovi usled ishrane larvi brzo propadaju i trule.

Foto: pixabay.com, rihaij


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Prognoza Vreme Srbija Agro prognoza Kiša Sunce Temperature Bolesti bilja Zaštita bilja Štetni insekti


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao