Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 05.04.2022. 10:30

Kratko naoblačenje za vikend, posle porast temperature

Od ponedeljka 11. aprila do kraja perioda prognozira se razvedravanje i postepen porast temperature, uz mogućnost pojave slabih jutarnjih mrazeva.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 176
  • 19
  • 0

U Srbiji se u periodu do 6. aprila 2022. godine očekuju hladna jutra mestimično sa slabim mrazem. Dnevne temperature vazduha bile bi u porastu. U sredu 6. aprila krajem dana prognozira se naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. U petak i subotu, 8. i 9. aprila, preovlađivalo bi umereno oblačno sa sunčanim intervalima i relativno toplo, a novo naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom, se očekuje u toku noći između subote i nedelje, 9. i 10. aprila, i u nedelju tokom dana, uz umeren i jak severozapadni vetar i pad temperature. Od ponedeljka 11. aprila do kraja perioda prognozira se razvedravanje i postepen porast temperature, uz mogućnost pojave slabih jutarnjih mrazeva.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne Srbije preovladavaće jaka i ekstremna suša, u zapadnoj, severozapadnoj i delovima centralne Srbije umerena i jaka suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Rutava buba u zasadima koštičavog voća

Sunčano i toplo vreme krajem marta povoljno je uticalo na aktivnost insekata. Vizuelnim pregledom useva pšenice i ječma na nekoliko lokaliteta, registrovano je prisustvo odraslih jedinki i jaja žitne pijavice kod koje je u toku dopunska ishrana imaga i početak polaganja jaja. Kod voćarskih kultura, u zasadima šljive registrovani su prvi ulovi žute i crne šljivine ose.

Primećena imaga šljivine ose u šabačkim zasadima

U zasadima koštičavih voćnih vrsta uočena su prva imaga rutave bube kod koje je u toku migracija odraslih jedinki sa korovske flore u voćnjake. Ova polifagna štetočina prvo se hrani cvetovima korova, a potom napada cvetove raznih gajenih voćnih vrsta i uljane repice.

U pogledu biljnih bolesti, u usevima pšenice je registrovano prisustvo simptoma pepelnice žita i sive pegavosti lista. U usevima ozimih ječmova je uočeno prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Rutava buba Šljivina osa Naoblačenje Porast temperature


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u