Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 22.08.2022. 14:00

Malo je zakasnila? Narednih dana se očekuje kiša, mogući pljuskovi

U zasadima jabuka u toku je polaganje jaja i piljenje larvi jabukinog smotavca. Pregledom stabala šljive i jabuke registrovano je prisustvo grana sa guseničnim gnezdima od dudovca.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 145
  • 32
  • 0

U Srbiji se u periodu od 22. do 26. avgusta 2022. godine očekuje promenljivo oblačno i svežije vreme od uobičajenog za ovo doba godine sa češćom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine. Od subote 27. avgusta do kraja perioda prognozira se sve ređa pojava padavina uz duže sunčane intervale, a temperatura vazduha će biti u postepenom porastu tako da će krajem meseca maksimalne dnevne temperature vazduha imati vrednosti oko, ili malo iznad 30 stepeni Celzijusa.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne i centralne Srbije preovladavaće umereno i jako vlažni uslovi, u jugoistočnim delovima zemlje jako i ekstremno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Period kada su najviše pogođeni usevi krompira

Toplo i sunčano vreme tokom većeg dela protekle sedmice povoljno utiče na aktivnost insekata. U zasadima jabuka u toku je polaganje jaja i piljenje larvi jabukinog smotavca. Pregledom stabala šljive i jabuke registrovano je prisustvo grana sa guseničnim gnezdima od dudovca.

Kod ratarskih kultura ovo je period kada su usevi krompira najugroženiji od krompirovog moljca, čija je brojnost trenutno najveća od početka sezone, jer je u toku maksimum leta leptira četvrte generacije.

U pogledu biljnih bolesti vinova loza se nalazi u fazi sazrevanja bobica, kada je osetljiva na sivu trulež grožđa tako da prva kiša može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije navedenim patogenoma. Plodove jabuke treba zaštititi od pojave gorke, mrke i meke truleži u cilju sprečavanja pojave truleži u skladištima. 


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Kiša Pljuskovi Grmljavina Jabukin smotavac Krompirov moljac Siva trulež grožđa


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva