Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 17.03.2020. 11:15

Najava hladnijeg vremena - usevi pogođeni štetočinama

U zasadima kruške registrovano je prisustvo prvih ispiljenih larvi kruškine buve. U pogledu biljnih bolesti na usevu pšenice, kod osetljivih sorti, registrovano je povećanje broja biljaka sa simptomima sive pegavosti lista pšenice, lisne rđe i pepelnice žita.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 109
  • 6
  • 0

U Srbiji se do 21. marta očekuju hladna jutra sa slabim i umerenim mrazem u prizemnom sloju vazduha, a ponegde u Centralnoj i Južnoj Srbiji i na dva metara visine. Tokom dana bi bilo pretežno sunčano i toplije, sa maksimalnom dnevnom temperaturom iznad višegodišnjeg proseka, prognoze su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Od nedelje, 22. marta, do kraja perioda prognozira se hladnije vreme mestimično sa kišom, na planinama sa snegom. Temperatura vazduha bi bila ispod višegodišnjeg proseka.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima centralne i južne ekstremno vlažni uslovi, dok će u delovima zapadne i severnoj Srbiji biti normalni uslovi vlažnosti.

Opasne štetočine: Pepelnica žita, kruškina buva i repičina pipa

Povoljni toplotni uslovi uslovili su početak aktivnosti insekata štetočina. Na feromonskim klopkama koje su postavljene na stara repišta, registrovani su prvi ulovi sive repine pipe.

Stižu mala i velika repičina pipa - kako ih prepoznati i suzbiti?

S obzirom na trenutne vremenske uslove, očekuje se masovniji izlazak pipa sa mesta prezimljavanja. U zasadima kruške registrovano je prisustvo prvih ispiljenih larvi kruškine buve. U pogledu biljnih bolesti na usevu pšenice, kod osetljivih sorti, registrovano je povećanje broja biljaka sa simptomima sive pegavosti lista pšenice, lisne rđe i pepelnice žita.


Tagovi

Toplo vreme Vlažni uslovi Repičina pipa Kruškina buva Siva pegavost lista pšenice Pepelnica žita


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...