• Vremenska prognoza
  • 31.08.2020. 15:30

Nakon kratkotrajne oblačnosti, ponovo sunčano - opasnost od grožđanog moljca

U zasadima vinove loze ovih dana odvija se polaganje jaja i piljenje larvi treće generacije pepeljastog grožđanog moljca.

Foto: JumpStory
  • 66
  • 14
  • 0

U Srbiji se od 1. septembra očekuje promenljivo oblačno i svežije vreme, mestimično sa kratkotrajnom kišom, pljuskovima i grmljavinom. Posle podne na severozapadu, a uveče i noću i u ostalim krajevima razvedravanje. Do petka, 4. septembra, u većini mesta se očekuje pretežno sunčano, u planinskim predelima promenljivo oblačno vreme, ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom. Temperatura vazduha bi bila bez bitnije promene, oko prosečnih vrednosti, najviša od 23 do 28°C. Od subote, 5. septembra, do kraja perioda
sunčano i toplije vreme.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Kukuruzna sovica oštećuje generativne i vegetativne organe biljke

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata. U zasadima jabuke registrovano je prisustvo jaja jabukinog smotavca. U toku je intenzivno piljenje larvi treće generacije ove štetočine. U zasadima vinove loze odvija se polaganje jaja i piljenje larvi treće generacije pepeljastog grožđanog moljca.

Zaštitite kukuruz od opasnog prouzrokovača plesnivosti klipa

Kod ratarskih kultura beleže se visoki ulovi pamukove/kukuruzne sovice u usevima boranije, paprike, paradajza, suncokreta i kukuruza. Ova sovica je jedna od najznačajnijih štetočina u našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Izrazito je polifagna štetočina, a štete pričinjavaju larve koje se hrane generativnim i vegetativnim organima biljaka.

U pogledu biljnih bolesti vinova loza se nalazi u osetljivoj fazi sazrevanja bobica, a padavine u predhodnom periodu pogodovale su razvoju i širenju prouzrokovača sive truleži grožđa. Završne faze sazrevanja plodova je period kada treba sprovesti zaštitu plodova jabuke od skladišnih bolesti kao što su mrka, gorka i meka trulež plodova.


Tagovi

Vremenska prognoza Agroprognoza Oblačno Sunčano vreme Kukuruzna sovica Grožđani moljac Skladištenje jabuka Štetočine


Autorka

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...