Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pamukova sovica
  • 24.08.2019. 16:00

Zaštitite kukuruz od opasnog prouzrokovača plesnivosti klipa

Suzbijanje pamukove sovice izvodi se primenom agrotehničkih, bioloških i hemijskih mera. Od agrotehničkih mera jako je važna duboka jesenja obrada zemljišta, kojom se uništava do 80 - 90 odsto lutaka.

Foto: Julijana El Omari/Depositphoto/StephanieFrey
  • 309
  • 43
  • 0

Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) izuzetno je opasna polifagna štetočina koja najčešće napada kukuruz u periodu pojave metlice i svile. Dužina tela leptira pamukove sovice je 15 - 17 milimetara, a raspon krila 30 - 35 mm. Boja prednjih krila odraslih jedinki sivkasto je zelena sa tamnom bubrežastom pegom u sredini, a poslednja su žutosmeđa, sa širokom tamnom prugom pri kraju. Jaja su kruškastog oblika žuto bele boje, a pri piljenju larvi postaju tamno smeđa. Boja gusenica vrlo je promenljiva, u osnovi sivozelena do crvenkastomrka, sa tamnim linijama na leđima, na trbušnoj strani žuta. Dužina odraslih gusenica je 35 - 40 milimetara. Lutka je crvenkastosmeđa.

Đubriva s odbijajućim delovanjem na zemljišne štetočine

Godišnje pamukova sovica razvija u našim agroklimatskim uslovima dve do tri generacije. Prezimljava u stadijumu lutke u zemljištu. Leptiri lete od maja do oktobra. Oplođena ženka polaže u proseku oko 500 jaja, pre svega na generativne organe biljke. Celokupno razviće jedne generacije tokom leta traje u proseku 25 - 40 dana. Ispiljene gusenice u početku izgrizaju svilu, a potom nedozrela zrna vrhova klipa.

Prema rečima diplomiranog inžinjera Jovice Jurišić iz PSSS, gusenice se takođe zavlače pod komušinu gde izgrizaju čitave redove zrna, a kasnije buše hodnike u kočankama ispunjene izgrizotinama i izmetom.

Kako zaštititi useve od ove štetočine

Zbog načinjenih otvora, dolazi do jačeg napada prouzrokovača plesnivosti klipa (Fusarium spp.) i drugih patogena.
Suzbijanje pamukove sovice izvodi se primenom agrotehničkih, bioloških i hemijskih mera. Od agrotehničkih mera jako je važna duboka jesenja obrada zemljišta, kojom se uništava do 80 - 90 odsto lutaka. Biološko suzbijanje sovice izvodi se primenom parazitoida (vrste roda Trichogramma ) i bioinsekticida na bazi bakterije Bacillus thuringiensis.

Pamukova sovica - problem ratara i povrtara

Za hemijsko suzbijanje neophodno je pratiti dinamiku leta leptira, polaganje jaja i piljenje gusenica na biljkama. Tretiranje se izvodi pet do šest dana nakon masovnog polaganja jaja preparatima kojima se suzbija i kukuruzni plamenac.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Pamukova sovica Polifagna štetočina Boja gusenica Jovica Jurišić Prouzrokovač plesnivosti klipa Bioinsekticid Kukuruzni plamenac

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u