Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 20.12.2021. 13:30

Naredni dani topliji - uočena mrežaste pegavosti lista ječma

Tokom proteklih sedam dana pregledom useva ječma, na pojedinim parcelama, registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma na pojedinačnim biljkama.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 184
  • 27
  • 0

U Srbiji se od utorka 21. decembra do četvrtka 23. decembra prognozira se hladno i uglavnom suvo vreme sa temperaturama oko prosečnih za ovo doba godine. Od petka 24. decembra do kraja perioda očekuje se promenljivo oblačno i nešto toplije vreme od uobičajenog, a od subote 25. decembra bi bilo i padavina, u nižim predelima kiša, a na visokim planinama sneg.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima centralne i južne ekstremno vlažni uslovi, dok će u delovima severne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Kontrolisati useve na pojavu glodara

Tokom proteklih sedam dana pregledom useva ječma, na pojedinim parcelama, registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma na pojedinačnim biljkama. U usevima pšenice nije registrovano prisustvo simptoma bolesti, a cikade su prisutne u veoma niskim brojnostima. Predstojeći zimski period i niske temperature uticaće na umanjeno prisustvo i razvoj patogena i štetočina.

Pšenica u dobrom stanju, moguća pojava glodara

Tokom decembra potrebno je kontrolisati njive pod strnim žitima na prisustvo poljskih glodara pošto su žita u ovo doba godine skoro jedina hrana za ove štetočine. Pored ratarskih kultura potrebno je pregledati i voće, posebno mlade zasade, na prisustvo zečeva i glodara.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Vremenska prognoza Ječam Mrežasta pegavost Glodari Usevi pšenice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...