Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 03.04.2023. 13:00

Narednih dana hladnije: Očekuje se kiša, ali i sneg

Jabučasto voće koje je ušlo u fazu cvetanja je osetljivo na bakterioznu plamenjaču jabučastog voća, kao i čađavu pegavost lišća i krastavost plodova jabuke.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 158
  • 8
  • 0

U Srbiji se tokom narednog perioda očekuje osetno hladnije vreme, posebno u utorak 4. i sredu 5. aprila, a slab jutarnji mraz očekuje se sredinom perioda. U utorak 4. i sredu 5. aprila prognozira se oblačno sa snegom, u Vojvodini i Timočkoj Krajini sa mešovitim padavinama (kišom, susnežicom i snegom). U četvrtak 6. aprila bilo bi oblačno, ponegde sa slabim snegom, a u nižim predelima mešovitim padavinama. Zatim bi bilo promenljivo, u petak 7. aprila u severnim, u subotu 8. aprila u južnim, a u nedelju 9. i ponedeljak 10. aprila i u ostalim predelima mestimično sa kišom, na visokim planinama sa snegom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima zapadne, centralne, severoistočne i jugoistočne Srbije preovladavaće umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Period piljenja larvi kruškine buve

Tokom proteklih sedam dana bilo je aktivnosti insekata. Na starim repištima registruje se visoka brojnost odraslih jedinki repine pipe kao posledica visokih dnevnih temperatura u proteklom periodu.

Kod voćarskih kultura ima imaga, položenih jaja kao i početak je piljenja larvi obične kruškine buve. U pogledu biljnih bolesti, koštičavo voće je u fazi cvetanja, tako da u uslovima vlažnosti može doći do infekcije cvetova prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća. Jabučasto voće koje je ušlo u fazu cvetanja je osetljivo na bakterioznu plamenjaču jabučastog voća, kao i čađavu pegavost lišća i krastavost plodova jabuke.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Hladnije vreme Kiša Susnežica Sneg Mešovite padavine Kruškina buva Bakteriozna plamenjača Čađava pegavost


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u