Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 31.05.2022. 13:00

Narednih dana promenljivo oblačno, povećana aktivnost štetočina

U usevima kukuruza registrovano je prisustvo položenih jajnih legla kukuruznog plamenca. U toku je polaganje jaja prve generacije.

Foto: Depositphotos/jit.anong714.gmail.com (ilustracija)
  • 44
  • 3
  • 0

U Srbiji se u periodu do 8. juna 2022. godine očekuje promenljivo oblačno, postepeno toplije i nestabilno vreme uz smenu sunčanih intervala i kratkotrajne kiše ili lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Početkom perioda maksimalne dnevne temperature vazduha bi imale vrednosti od 21 do 27°C, a od srede 1. juna do kraja perioda od 27 do 33°C.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne i južne Srbije biti umerena i jaka suša

Aktivnost kukuruznog plamenca i lisnih vaši

Suvo i toplo vreme pogoduje aktivnosti insekata. U usevima kukuruza registrovano je prisustvo položenih jajnih legla kukuruznog plamenca. U toku je polaganje jaja prve generacije. Pored toga u usevima kukuruza uočeno je prisustvo krilatih i beskrilnih formi lisnih vaši koje su značajne kao prenosioci mnogobrojnih biljnih virusa, od kojih je najznačajniji virus mozaične kržljavosti kukuruza. Na usevima krompira prisutni su svi razvojni stadijumi krompirove zlatice. Kod voćarskih kultura u toku je polaganje jaja i piljenje larvi prve generacije jabukinog (breskvinog, šljivinog) smotavca.

U pogledu biljnih bolesti prve padavine mogu dovesti do ostvarenja primarnih infekcija prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, zatim do ostvarenja infekcije prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća, pegavosti lista trešnje i višnje i truleži plodova.


Tagovi

Vremenska prognoza Promenljivo oblačno Kukuruzni plamenac Jabukin smotavac Krompirova zlatica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...