Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 04.06.2024. 16:00

Narednih dana sve toplije, sa temperaturama do 35°C. Iduće nedelje opet pljuskovi

Dovoljno vlage, uz uobičajene toplotne uslove, omogućiće intenzivan porast jarih useva, kao i predstojeće završne faze kod ozimih žita.

Foto: Depositphotos/arzawen
  • 194
  • 23
  • 0

Nakon jakog nevremena koje je juče protutnjalo Vojvodinom, za naredne dane u većem delu zemlje prognozirano je pretežno sunčano i sve toplije vreme. Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) možemo očekivati i prave letnje temperature, do čak 35°C

"Od četvrtka (6. jun) do ponedeljka (10. jun) bilo bi pretežno sunčano i sve toplije vreme sa maksimalnim temperaturama od 29 do 35°C", prognozira RHMZ.

Za ponedeljak uveče prognozirana je promena vremena, pa bi do srede (12. jun) bilo hladnije za nekoliko stepeni sa uslovima za kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Dovoljno padavina

Tokom protekle sedmice bilo je padavina sa dospelim količinama do 40 mm. Procenat padavina u poslednjih mesec
dana u odnosu na prosek je u najvećem delu zemlje od 125 do 200 odsto, u delu Srema je oko 300 odsto, dok je u južnom Banatu oko 50 odsto.

"Dosadašnje padavine stvorile su rezervu zemljišne vlage neophodne biljkama za vegetativni rast i razvoj. Dovoljno vlage, uz uobičajene toplotne uslove, omogućiće intenzivan porast jarih useva, kao i predstojeće završne faze kod ozimih žita", navode iz RHMZ.

Ovakvi vremenski uslovi pogodovali su i širenju biljnih bolesti na aktuelnim poljoprivrednim kulturama, pa je potrebno primenjivati odgovarajuće mere nege i zaštite radi njihovog suzbijanja.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Porast temperature Širenje biljnih bolesti Normalni uslovi vlažnosti Padavine Grmljavina


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".