• Prognoza
  • 31.03.2020. 09:00

Nastavak snežnih padavina, moguće razvijanje patogena na jabuci

Sutra i u četvrtak ujutro moguć je slab mraz, a tokom dana na severozapadu pretežno sunčano. U zasadima jabuke je veoma važno zaštititi lisnu masu od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

Foto: WikimediaCommons/Own work
  • 98
  • 14
  • 0

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno, hladnije, vetrovito. Pre podne će padavine biti slabe, a poslepodne, uveče i tokom noći se očekuje intenziviranje padavina u centralnim i južnim predelima kada će kiša preći u sneg i u nižim predelima uz stvaranje snežnog pokrivača, prognoze su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kajsija i šljiva u opasnosti, a ratari neka sačekaju

Samo se na severu Vojvodine očekuje razvedravanje. Sutra i u četvrtak (1. 2. aprila) ujutro je moguć slab mraz, a tokom dana na severozapadu pretežno sunčano, a u ostalim krajevima oblačno sa susnežicom i snegom uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača. U četvrtak prestanak padavina i delimično razvedravanje. Od petka, 3. aprila, do kraja perioda promenljivo i toplije sa češćom pojavom kiše u južnim delovima Srbije.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne, istočne i južne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi, a na jugoistoku ekstremno vlažni uslovi.

Štetočine prete žitaricama i voću - jabuka prva 'na udaru'

Toplo vreme tokom poslednjih dana uslovilo je aktivnost insekata štetočina. Na uljanoj repici registrovano je prisustvo repičinog sjajnika na cvetnim pupoljcima. U ovim fazama razvoja uljane repice, sjajnik može da napravi velike štete izgrizajući cvetne pupoljke u potrazi za polenom.

Kod voćarskih kultura registrovani su svi razvojni stadijumi obične kruškine buve kod koje je u toku piljenje larvi prezimljujuće generacije. U pogledu biljnih bolesti kod koštičavog voća koje se nalazi u različitim fazama cvetanja u uslovima visoke vlažnosti može doći do infekcije cveta gljivom koja prouzrokuje sušenje cvetova, grana i grančica.

Šta raditi sa voćkama nakon otapanja snega i mraznih dana?

U zasadima jabuke je veoma važno zaštititi lisnu masu od najznačjnijeg patogena u proizvodnji jabuka u našim uslovima, od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Prve padavine, osetljiva faza jabuke, kao i prisutan infektivni potencijal u zasadu, mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije ovim patogenom.


Tagovi

Sneg Snežni pokrivač Slab mraz Patogeni na jabuci Kruškina buva Repičin sjajnik Čađava pegavost lista


Autorka

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce #mojabasta
Organska proizvodnja luka ☀