Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza
  • 31.03.2020. 09:00

Nastavak snežnih padavina, moguće razvijanje patogena na jabuci

Sutra i u četvrtak ujutro moguć je slab mraz, a tokom dana na severozapadu pretežno sunčano. U zasadima jabuke je veoma važno zaštititi lisnu masu od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

Foto: WikimediaCommons/Own work
  • 117
  • 14
  • 0

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno, hladnije, vetrovito. Pre podne će padavine biti slabe, a poslepodne, uveče i tokom noći se očekuje intenziviranje padavina u centralnim i južnim predelima kada će kiša preći u sneg i u nižim predelima uz stvaranje snežnog pokrivača, prognoze su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kajsija i šljiva u opasnosti, a ratari neka sačekaju

Samo se na severu Vojvodine očekuje razvedravanje. Sutra i u četvrtak (1. 2. aprila) ujutro je moguć slab mraz, a tokom dana na severozapadu pretežno sunčano, a u ostalim krajevima oblačno sa susnežicom i snegom uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača. U četvrtak prestanak padavina i delimično razvedravanje. Od petka, 3. aprila, do kraja perioda promenljivo i toplije sa češćom pojavom kiše u južnim delovima Srbije.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne, istočne i južne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi, a na jugoistoku ekstremno vlažni uslovi.

Štetočine prete žitaricama i voću - jabuka prva 'na udaru'

Toplo vreme tokom poslednjih dana uslovilo je aktivnost insekata štetočina. Na uljanoj repici registrovano je prisustvo repičinog sjajnika na cvetnim pupoljcima. U ovim fazama razvoja uljane repice, sjajnik može da napravi velike štete izgrizajući cvetne pupoljke u potrazi za polenom.

Kod voćarskih kultura registrovani su svi razvojni stadijumi obične kruškine buve kod koje je u toku piljenje larvi prezimljujuće generacije. U pogledu biljnih bolesti kod koštičavog voća koje se nalazi u različitim fazama cvetanja u uslovima visoke vlažnosti može doći do infekcije cveta gljivom koja prouzrokuje sušenje cvetova, grana i grančica.

Šta raditi sa voćkama nakon otapanja snega i mraznih dana?

U zasadima jabuke je veoma važno zaštititi lisnu masu od najznačjnijeg patogena u proizvodnji jabuka u našim uslovima, od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke. Prve padavine, osetljiva faza jabuke, kao i prisutan infektivni potencijal u zasadu, mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije ovim patogenom.


Tagovi

Sneg Snežni pokrivač Slab mraz Patogeni na jabuci Kruškina buva Repičin sjajnik Čađava pegavost lista


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...