Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 20.03.2018. 13:00

Nastavlja se nestabilno vreme i tokom sledeće nedelje

Agrometeorološki uslovi tokom proteklih sedam dana povoljno su uticali na stanje ozimih useva i ostalih prezimljujućih kultura.

Foto: Pixabay / manfredrichter
  • 366
  • 31
  • 0

Očekuje nas oblačno i hladno vreme, sa mešovitim padavinama, kišom, susnežicom i snegom do 23. marta. Dnevna temperatura
vazduha će biti znatno ispod prosečnih vrednosti, a u jutarnjim satima će biti slabih do umerenih mrazeva. Više padavina, uglavnom snega, prognozira se u sredu i četvrtak, 21. i 22. mart. Prestanak padavina i toplije vreme najavljuje se od subote. U utorak i sredu, 27. i 28. marta, očekuje se manje zahlađenje mestimično sa kišom. Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi.

Agrometeorološki uslovi tokom proteklih sedam dana povoljno su uticali na stanje ozimih useva i ostalih prezimljujućih kultura.

 

Povećala se aktivnost kruškine buve i počelo je polaganje jaja. Na uljanoj repici registrovano je prisustvo male i velike repičine pipe. U toku je kopulacija odraslih jedinki i uskoro se očekuje polaganje jaja.

Nestabilne vremenske prilike sa padavinama mogu da dovedu do razvoja biljnih bolesti. Na usevima pšenice i ječma koji su u fazi bokorenja uočeno je prisustvo simptoma pepelnice žita, sive pegavosti lista pšenice kao i prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma.

U pogledu voćarskih kultura u fazi pucanja pupoljaka neophodno je sprovesti tretman u cilju suzbijanja prouzrokovača čađave krastavosti kruške kao i smanjenja infektivnog potencijala bakteriozne plamenjače jabučastog voća. Breskva i nektarina su u osetljivoj fazi (bubrenje pupoljaka) na infekciju gljivom prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve, pa se preporučuje fungicidni tretman.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Prognoza Mart 2018 Kruškina buva Repičina pipa Pepelnica Pegavost Kratavost Plamenjača Kovrdžavost


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.