Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.05.2017. 19:15

Nastavlja se period nestabilnog vremena

Pretežno sunčano i toplo vreme preovladavaće u Srbiji do subote 20. maja kada se očekuje pogoršanje vremeskih prilika praćeno čestim pljuskovima s grmljavinom. Promenljivo i vlažno vreme pogoduje širenju bolesti ratarskih i voćarskih kultura.

Foto: SpringFlower / Pixabay
  • 1.195
  • 72
  • 0

U Srbiji je za četvrtak i petak (18. i 19. maj) prognozirano pretežno sunčano i toplo vreme. Od subote se u većem delu naše zemlje očekuje promenljivo i nestabilno vreme sa čestim, ali kratkotrajnim kišama, pljuskovima i grmljavinom.

U većem delu Srbije će preovladavati normalni uslovi vlažnosti, dok će u jugoistočnim delovima zemlje vlažnost biti visoka.

Pepelnica i krastavost plodova napali jabuku

Nestabilne vremenske prilike, koje su preovladavale u poslednjih nekoliko dana, pogodovale su razvoju biljnih bolesti poput čađave pegavosti lista i krastavost plodova jabuke, pepelnice jabuke i šupljikavosti lista koštičavog voća. Primećeni su i prvi simptomi bakteriozne plamenjače jabučastog voća.

Fuzarioza klasa smanjiće kvalitet pšenice

Kada je reč o ratarskim kulturama, česte padavine i visoka vlažnost vazduha, na pšenici u fazi cvetanja, stvaraju povoljne uslove za nastanak fuzarioze klasa. To će umanjiti prinos i kvalitet zrna, a ovaj patogen stvara i mikotoksine štetne za zdravlje ljudi i životinja.

Štetočine prisutne u voćnjacima

Na pojedinim zasadima jabuke uočeno je prisustvo jaja jabukinog smotavca, a narednih dana se očekuje početak leženja larvi prve generacije. U voćnjacima su prisutna su i jaja breskvinog i šljivinog smotavca, dok su na kruškama ustanovljeni različiti razvojni stadijumi obične kruškine buve, imago, jaja i larve.

Foto: SpringFlower / Pixabay


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Infekcije Vreme Biljne štetočine Maj Prognoza Štetočine Voćarstvo Ratarstvo Bolesti bilja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.