Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 07.11.2018. 11:00

Nastavlja se suvo i vetrovito vreme

Suvo vreme omogućuje dezinfekciju stabala voćaka i borbu pritv insekata i glodara na oranicama.

Foto: Pixabay / ptra
  • 132
  • 6
  • 0

U Srbiji se do 14. novembra 2018. godine očekuje uglavnom suvo i toplije vreme od uobičajenog. Temperature vazduha će biti iznad
višegodišnjeg proseka. Tokom većeg dela perioda, osim 8. i 9. novembra, duvaće umeren i jak jugoistočni vetar.

U Timočkoj Krajini će biti pretežno oblačno i malo hladnije, povremeno sa slabom sipećom kišom.  U četvrtak 8. novembra u zapadnim i jugozapadnim krajevima prognozira se umereno naoblačenje ponegde sa slabom kišom i manjim padom temperature.

Od ponedeljka 12. novembra biće suvo, uz manji porast temperature. Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša.

Voćari: Vreme za tretman kada opadne 70% lisne mase

Proizvođačima voća se u fazi opadanja lišća preporučuje tretman sa preparatima na bazi bakra u cilju dezinfekcije stabala i smanjenja
infektivnog potencijala patogena i sprečavanje njihovog prodora kroz povrede koje nastaju opadanjem lišća. Ovom zaštitom se postiže smanjenje infektivnog potencijala prouzrokovača sušenja cvetova i grančica i mrke truleži ploda, šupljikavosti lista koštičavog voća, kao i pruzrokovača bakterioznih oboljenja. Sprovođenje tretmana se preporučuje u fazi kada otpadne 70% lisne mase, pri čemu je tretman neophodno sprovoditi po suvom i mirnom vremenu.

Priprema voćnjaka za zimu

Ratari: Borba sa insektima i glodarima

U pogledu ratarskih kultura izrazito duga suša i visoke temperature u proteklom periodu pogoduju razvoju određenih štetnih organizama, pre svega insekata, a u uslovima navodnjavanja i razvoju patogena. U usevu ječma koji je u sistemu navodnjavanja, registrovano je prisustvo vaši i cikada, pepelnice žita i mrežaste pegavosti lista ječma.

U ovom periodu, najveći problem predstavlja prisustvo vaši kao vektora virusa. Pored toga na nekim parcelama registrovano je prisustvo aktivnih rupa od glodara. Ukoliko se registruje preko 10 aktivnih rupa po hektaru neophodno je izvršiti njihovo suzbijanje.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Novembar 2018 Temperatura Suša Opadanje lišća Glodari Insekti


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!