AgroKlub.rs

\

Agro prognoza

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Agro prognoza » Nestabilno vreme - aktivne biljne štetočine

Nestabilno vreme - aktivne biljne štetočine

Vremenska prognoza

Nestabilno vreme - aktivne biljne štetočine

Datum: 09.05.2017. 18:15

Kategorija:

Agro prognoza

Razvedravanje očekuju svi delovi zemlje, osim juga. Od 11. do 13. maja biće sunčano i toplo. Od nedelje se očekuje malo svežije vreme. Uslovi pogoduju infekcijama i biljnim štetočinama.

Oblačno i sveže vreme, ponegde sa kišom, zadržaće se do sutra 10. maja. Razvedravanje očekuju svi delovi zemlje, osim juga. Od 11. do 13. maja biće sunčano i toplo.

Svežije od nedelje

U subotu posle podne i uveče na severu naše zemlje mogući su pljuskovi sa grmljavinom. Od nedelje se očekuje malo svežije vreme. Pre podne sunčano, posle podne promenjivo oblačno, uz moguće pljuskove.

U severozapadnim i jugoistočnim delovima Srbije preovladavaće umereno vlažni uslovi. U ostalim krajevima zemlje očekuju se normalni uslovi vlažnosti.

Infekcije i biljne štetočine

Nestabilno vreme i padavine stvorili su uslove za infekciju od čađave krastavosti plodova i crne pegavosti lista jabuke. Oni pogoduju i infekciji od prouzrokovača šupljikavosti lista koštičavog voća i prouzrokovača ospičavosti lišća trešnje i višnje. Na dunji je primećena pojava simptoma bakteriozne plamenjače jabučastog voća.

Kada je reč o biljnim štetočinama, let prve generacije jabučnog smotavca dostigao je maksimum. Počelo je i piljenje gusenica breskvinog smotavca. Trešnjina, odnosno višnjina muva, počela je let u svim regionima, a negde je počelo i piljenje larvi. U zasadima kruške dominiraju mlađi razvojni stadijumi kruškine buve.

Foto: leoleobobeo / Pixabay

Broj pregleda članka: 1077; Uspešnost članka: 61.85

Izvor: Republički hidrometeorološki zavod Srbije

Tagovi: Infekcije, Vreme, Biljne štetočine, Maj

Ključne reči članka: nestabilno, vreme, aktivne, biljne, stetocine, vreme, podne, zemlje


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.


Izdvojeni članci - Agro prognoza

Stigla "Goveđa zima"
19.04.2017.