• Vremenska prognoza
  • 09.05.2017. 18:15

Nestabilno vreme - aktivne biljne štetočine

Razvedravanje očekuju svi delovi zemlje, osim juga. Od 11. do 13. maja biće sunčano i toplo. Od nedelje se očekuje malo svežije vreme. Uslovi pogoduju infekcijama i biljnim štetočinama.

Foto: leoleobobeo / Pixabay
  • 1.078
  • 62
  • 0

Oblačno i sveže vreme, ponegde sa kišom, zadržaće se do sutra 10. maja. Razvedravanje očekuju svi delovi zemlje, osim juga. Od 11. do 13. maja biće sunčano i toplo.

Svežije od nedelje

U subotu posle podne i uveče na severu naše zemlje mogući su pljuskovi sa grmljavinom. Od nedelje se očekuje malo svežije vreme. Pre podne sunčano, posle podne promenjivo oblačno, uz moguće pljuskove.

U severozapadnim i jugoistočnim delovima Srbije preovladavaće umereno vlažni uslovi. U ostalim krajevima zemlje očekuju se normalni uslovi vlažnosti.

Infekcije i biljne štetočine

Nestabilno vreme i padavine stvorili su uslove za infekciju od čađave krastavosti plodova i crne pegavosti lista jabuke. Oni pogoduju i infekciji od prouzrokovača šupljikavosti lista koštičavog voća i prouzrokovača ospičavosti lišća trešnje i višnje. Na dunji je primećena pojava simptoma bakteriozne plamenjače jabučastog voća.

Kada je reč o biljnim štetočinama, let prve generacije jabučnog smotavca dostigao je maksimum. Počelo je i piljenje gusenica breskvinog smotavca. Trešnjina, odnosno višnjina muva, počela je let u svim regionima, a negde je počelo i piljenje larvi. U zasadima kruške dominiraju mlađi razvojni stadijumi kruškine buve.

Foto: leoleobobeo / Pixabay


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Biljne štetočine Infekcije Maj Vreme


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.