Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 12.06.2018. 11:15

Nestabilno vreme od srede

Prolećni usevi, u zavisnosti od vremena setve, nalaze se u različitim fazama razvoja i pri ovakvim agrometeorološkim uslovima nalaze se u dobrom stanju.

Foto: Pixabay / cristi21tgv
  • 562
  • 36
  • 0

Srbiju u sredu u popodnevnim satima očekuje lokalni razvoj oblačnosti, a biće i uslova za retku pojavu kratkotrajnih pljuskova i grmljavine, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Potom se prognozira nestabilno vreme sa češćom pojavom pljuskova i grmljavine. Lokalno su moguće i vremenske nepogode sa obilnijim padavinama, gradom i olujnim vetrom. Temperature će se kretati između 24°C i 27°C, dok će od nedelje biti u postepenom manjem porastu.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima severne i jugozapadne Srbije biti jako do ekstremno vlažni uslovi.

Prolećni usevi, u zavisnosti od vremena setve, nalaze se u različitim fazama razvoja i pri ovakvim agrometeorološkim uslovima nalaze se u dobrom stanju.

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata štetočina

Na ratarskim i povrtarskim kulturama, kao i u zasadima voća, registrovano je prisustvo grinja, a najdominantnije vrste su običan paučinar i crvena voćna grinja.  U zasadima jabuke ima lisnih vaši i sporadično crvenog pauka, a počeo je i let druge generacije jabučnog smotavaca. Tokom narednih dana počeće i piljenje gusenica druge generacije. Takođe, i u zasadima šljive i breskve u toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi druge generacije smotavca.

Toplo i nestabilno vreme pogodovalo je razvoju biljnih bolesti

Postojali su uslovi za infekcije od prouzrokovača truleži plodova na sortama koje su u fazi zrenja, a i za nove infekcije od prouzrokovača šupljikavosti lista breskve. Tamo gde je vlaženje lista bilo duže od četiri sata, stvoreni su uslovi za nove infekcije plamenjače i sive truleži na vinovoj lozi. Ovih dana je završen period primarnih infekcija od prouzrokovača čađave krastavosti plodova i crne lisne pegavosti jabuke, ali lokalne padavine i dalje uslovljavaju slabe infekcije.

Kod ratarskih kultura vizuelnim pregledom useva šećerne repe, registrovane su prve pojedinačne pege od prouzrokovača pegavosti lišća šećerne repe.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Jun 2018 Bolesti Insekti Temperatura Kiša


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.