Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 21.02.2022. 15:25

Oblačno do srede, primećena velika i mala pipa na uljanoj repici

Temperature više od 10°C su dovele do naseljavanja novoposejanih useva uljane repice i u narednom periodu se očekuje njihova dopunska ishrana i početak kopulacije.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 121
  • 35
  • 0

U Srbiji se u narednom periodu očekuje promenljivo vreme. Temperature vazduha će biti oko, a pojedinih dana i iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. U jutarnjim časovima će biti uslova za pojavu slabih i umerenih mrazeva. Oblačno, hladno i vetrovito vreme sa padavinama bi se zadržalo do srede 23. februara, u četvrtak i petak, 24. i 25. februara, bi bilo uglavnom suvo i malo toplije, a u subotu i nedelju, 26. i 27. februara, hladnije sa kratkotrajnim mešovitim padavinama. Od ponedeljka 28. februara do kraja perioda prognozira se promenljivo oblačno i suvo vreme sa dužim sunčanim periodima uz postepen porast temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Na udaru žitarice, uljana repica i kruška

Tokom proteklih sedam dana zabeležena je aktivnost insekata štetočina. Vizuelnim pregledom mladara krušaka registrovano je prisustvo imaga obične kruškine buve i položena jaja u niskoj brojnosti. Visoke dnevne temperature u prethodnom periodu su doprinele intenzivnijoj pojavi imaga, njihovoj kopulaciji i početku polaganja jaja. U pogledu ratarskih kultura u usevima uljane repice, registrovano je prisustvo male i velike repičine pipe. Temperature više od 10°C su dovele do naseljavanja novoposejanih useva uljane repice i u narednom periodu se očekuje njihova dopunska ishrana i početak kopulacije.

Prisustvo biljnih bolesti uočeno je na strnim žitima. Pregledom parcela pod pšenicom registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice i simptoma pepelnice žita, a u usevima ječma prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma, simptoma pepelnice žita i simptoma sočivaste pegavosti lista ječma.


Tagovi

Vremenska prognoza Repičina pipa Siva pegavost pšenice Kruškina buva Oblačno sa kišom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.