Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 14.11.2018. 20:00

Oblačno i hladno od sledeće nedelje

Od ponedeljka 19. do srede 21. novembra očekuje se oblačno i hladno vreme, mestimično sa kišom, a na planinama i ponegde u nižim krajevima, uglavnom na jugu i istoku zemlje, sa snegom.

Foto: Pixabay / stux
  • 140
  • 11
  • 0

U Srbiji se do 18. novembra 2018. godine u većini dana očekuje pretežno sunčano i toplije vreme od uobičajenog za ovo doba godine. U
jutarnjim satima biće uslova za pojavu slabih do umerenih mrazeva, kao i magle po pojedinim kotlinama. Temperatura vazduha će biti u postepenom padu.

Od ponedeljka 19. do srede 21. novembra očekuje se oblačno i hladno vreme, mestimično sa kišom, a na planinama i ponegde u nižim krajevima, uglavnom na jugu i istoku zemlje, sa snegom.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umerena do jaka suša, dok će u delovima severne, zapadne i centralne Srbije biti ekstremna suša.

Nedostatak padavina i suvo zemljište i dalje otežavaju klijanje i nicanje posejanih ozimih useva.

Toplotni uslovi tokom ovog dela novembra uslovili su pojavu insekata štetočina. Na biljkama uljane repice registrovano je prisustvo različitih vrsta vaši, a na pojedinim parcelama prisustvo vaši je na skoro svakom listu. Na usevima ozimog ječma registrovano je prisustvo larvi i imaga lisnih vaši, na 5%-10% biljaka. Pored direktnih šteta usled sisanja sokova biljaka, vaši su mnogo značajnije kao vektori fitopatogenih virusa.

U pogledu biljnih bolesti pregledom useva pšenice na nekim lokalitetima registrovani su simptomi pepelnice na 5% pregledanih biljaka, tako da se mere zaštite za sada ne preporučuju. Pored bolesti i štetočina na usevima pšenice i ječma uočena je i povećana aktivnost poljskih glodara, tako da se preporučuje obilazak i pregled useva strnih žita.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Novembar 2018 Suša Kiša Glodari


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.