Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 17.07.2018. 08:00

Oblačno i sveže s povremenim pljuskovima

Do petka će u Srbiji preovlađivati nestabilno vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Za vikend će biti sunčano i toplije, a početkom naredne sedmice uslediće pogoršanje vremenskih prilika.

Foto: Pixabay / waqutiar
  • 260
  • 17
  • 0

U Srbiji se do petka 20. jula očekuje promenljivo oblačno i sveže vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Zatim se do nedelje 22. jula prognozira pretežno sunčano i toplije vreme uz retku pojavu poslepodnevnih pljuskova i grmljavina. Od ponedeljka 23. jula se očekuje se promenljivo i malo svežije vreme s pljuskovima i grmljavinom. U delovima centralne, zapadne, istočne i južne Srbije preovladavaće umereno vlažni uslovi, u delovima severoistočne umereno do jako vlažni uslovi, dok će u delovima jugozapadne Srbije biti jako do ekstremno vlažni uslovi.

Vreme pogoduje biljnim bolestima

Nestabilno vreme sa relativno visokim temperaturama, kao i osetljiva faza vinove loze, pogoduje razvoju i daljem širenju gljiva prouzrokovača sive truleži grožđa, plamenjače i pepelnice vinove loze. U nekim zasadima jabuke su prisutni simptomi prouzrokovača pepelnice. Kod ratarskih kultura u proteklom periodu vremenski uslovi su pogodovali razvoju pegavosti lista šećerne repe i na nekim lokalitetima su na nivou drugog epidemijskog praga. U usevima krompira registrovano je prisustvo simptoma prouzrokovača plamenjače crne pegavosti krompira.

Aktivne i voćne štetočine

U pogledu biljnih štetočina pregledom zasada jabuke registrovano je prisustvo položenih jaja druge generacije jabukinog smotavca. U zasadima kruške su prisutni svi razvojni stadijumi obične kruškine buve. U toku je početak leta četvrte letnje generacije te štetočine. Na pojedinim lokalitetima, u zasadima malina, kupina, bresaka i vinove loze registruje se prisustvo odraslih jedinki azijske voćne mušice.

Kukuruzni plamenac i pamukova sovica prisuni u ratarskim usevima

Kod ratarskih kultura u proteklih nekoliko dana zabeležen je porast brojnosti kukuruznog plamenca. Takođe, u ovim usevima registrovano je i prisustvo jaja pamukove sovice.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Sunce Kiša Padavine Usevi Bolesti Štetočine


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)