AgroKlub.rs

\

Agro prognoza

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Agro prognoza » Oblačno s kišom, zaštiti voće

Oblačno s kišom, zaštiti voće

Temperatura malo ispod proseka

Oblačno s kišom, zaštiti voće

Datum: 08.11.2016. 10:30

Kategorija:

Agro prognoza

U Srbiji će u narednom periodu biti oblačno s padavinama, Temperatura vazduha će biti u granicama nešto ispod višegodišnjeg proseka.

U Srbiji će u narednom periodu do 11. novembra preovlađivati oblačno vreme s padavinama, uglavnom kišom, dok će na planinama biti susnežice i snega. Temperatura vazduha će biti u granicama nešto ispod višegodišnjeg proseka.

Veće količine padavina očekuju se u centalnim, južnim i istočnim krajevima. U periodu od 12. do 15. novembra prognozira se promenljivo oblačno vreme povremeno s kišom, uz manji porast temperature.

Novo, jače naoblačenje i zahlađenje praćeno padavinama očekuje se u sredu 16. novembra. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u narednom desetodnevnom periodu u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Uslovi za pojavu i širenje bolesti i štetočina

Voćni zasadi se nalaze u fazi od početka opadanja lišća (jabuka) do 70 odsto opalih listova (koštičavo voće). Kada opadne 70 odsto lisne mase preporučuje se hemijski tretman preparatima na bazi bakra.

Ovaj tretman obavlja se u cilju dezinfekcije stabla, a sprečava se i prodor patogena kroz rane koje nasaju opadanjem lišća. Takođe, smanjuje se i infektivni potencijal patogena kao što su moniloze koštičavog voća, kovrdžavost lista breskve, šupljikavost lista koštičavog voća, prouzrokovači bakterioznih oboljenja i drugi. Takođe, mera koja može pomoći u smanjivanju oštećenja i odumiranja delova debla je krečenje stabla u jesen kako bi se ublažile temperaturne oscilacije između dana i noći u deblu, i na taj način umanjila verovatnoća oštećenja tkiva.

Sve veće prisustvo glodara na parcelama

Uočen je i nagli porast populacije poljskih glodara na parcelama. Za sada je najveće prisustvo na neobrađenim strništima, ali je i sve veći broj aktivni rupa na novoposejanim parcelama strnih žita i uljane repice.

Foto: bigstock.com/vytophoto

Broj pregleda članka: 533; Uspešnost članka: 41.65

Izvor: Republički hidrometeorološki zavod Srbije

Tagovi: Kiša, Zahlađenje, Padavine, Pojava glodara, Oblačno vreme, Hemijski tretman, Susnežica i sneg, Preparati na bazi bakra, Krečenje stabla

Ključne reči članka: oblacno, s, kisom, zastiti, voce, parcelama, novembra, periodu, oblačno


Marija Antanasković

Svi tekstovi autora

Autorka Marija Antanasković

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.


Izdvojeni članci - Agro prognoza

Stigla "Goveđa zima"
19.04.2017.