Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 27.03.2023. 13:00

Oblačno, vetrovito i sa kišom: Početak piljenja larvi kruškine buve

Tokom proteklih sedam dana vremenski uslovi su povoljno uticali na razvoj biljnih bolesti, kao i na aktivnost insekata štetočina.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 81
  • 10
  • 0

U Srbiji se početkom ove nedelje očekuje oblačno, vetrovito i osetno hladnije vreme sa kišom i lokalnim pljuskovima koji će ponegde biti praćeni i grmljavinom. Do četvrtka 30. marta se u jutarnjim satima očekuje slab i umeren prizemni mraz, dok se u utorak 28. marta na severu, u sredu 29. marta u svim, a u četvrtak samo u južnim predelima očekuje i slab mraz na dva metra visine.

Od 30. marta dnevna temperatura bi bila u osetnijem porastu, ali bi bilo promenljivo sa čestom pojavom kiše. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima zapadne, centralne i južne Srbije preovladavaće umereno i jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Koštičavo voće osetljivo na moniliozu

Tokom proteklih sedam dana vremenski uslovi su povoljno uticali na razvoj biljnih bolesti, kao i na aktivnost insekata štetočina. Na usevu pšenice registrovani su simptomi sive pegavosti lista pšenice i pepelnice žita, a u usevima ječma simptomi mrežaste i sočivaste pegavosti ječma, pepelnica žita i rđe ječma.

Kod voćarskih kultura, koštičavo voća koje je u fazi cvetanja je osetljivo na prouzrokovače sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (monilioza), a jabučasto voće na prouzrkovače čađave krastavosti. U usevima uljane repice je ima odraslih jedinki repičinog sjajnika, kao i repine pipe. Kod voća, u zasadma bresaka i nektarina ima imaga rutave bube, a u zasadima krušaka prisustvo jaja i početak piljenja larvi kruškine buve.
 


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Oblačno vreme Kiša Pljuskovi Grmljavina Hladnije vreme Vremenska prognoza Vetrovito Insekti štetočine Repičin sjajnik Monilioza Kruškina buva


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva