Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 27.03.2018. 14:15

Oblačno vreme, ali sa višim temperaturama

U većem delu zemlje biće suvo vreme, uz postepen porast temperature.

Foto: Pixabay / waqutiar
  • 144
  • 16
  • 0

Od sutra 28. marta do petka, 30. marta očekuje nas  malo i umereno oblačno vreme. U većem delu zemlje biće suvo vreme, uz postepen
porast temperature. Temperatura vazduha će biti malo iznad proseka za ovo doba godine. Na severu Srbije biće više oblačnosti i uslova za slabe padavine. Od 31. marta do 4. aprila biće promenljivo oblačno vreme, ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom. U nedelju će temperatura biti u padu, a od ponedeljka ponovo u porastu. Sneg će se topiti u brdsko-planinskim predelima.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, u delovima centralne i severoistočne umereno vlažni uslovi, dok će u delovima severne i zapadne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Nestabilno vreme pogoduje infekcijama

Neke voćarske kulture nalaze se u osetljivim fazama razvića, pa nestabilne vremenske prilike sa padavinama mogu da dovedu do infekcije raznim patogenima kao što su kovrdžavost lista breskve, monilioza koštičavog voća, šupljikavost lista koštičavog voća, rogač šljive i bakteriozna oboljenja.  Proizvođačima se preporučuje tretman preparatima na bazi bakra.

Na ozimoj pšenici i ječmu registrovano je prisustvo pepelnice žita. Na ječmu su ustanovljeni i simptomi mrežaste pegavosti ječma, a na pšenici su prisutni simptomi sive pegavosti i rđe.

Od biljnih štetočina u zasadima krušaka registrovano je prisustvo imaga, jaja, a u nekim regionima i prisustvo tek ispiljenih larvi kruškine buve.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Mart 2018 Infekcije Voće Pšenica Ječam Kruškina buva


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.