Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 08.11.2021. 13:00

Oblačno vreme narednih dana - uočena kruškina buva u zasadima

Kod voćarskih kultura, u zasadima kruške registrovano je prisustvo imaga obične kruškine buve. U toku je pojava imaga prezimljujuće forme ove štetočine.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 107
  • 33
  • 0

U većini krajeva očekuje se oblačno i hladno vreme povremeno sa kišom, samo bi na jugoistoku bilo suvo i toplo. U utorak bi na području Vojvodine došlo do postepenog razvedravanja. Od srede 10. novembra do kraja perioda prognozira se umereno oblačno i uglavnom suvo vreme sa sunčanim intervalima, po kotlinama sa jutarnjom maglom. Samo bi u nedelju i ponedeljak, 14. i 15. novembra, u zapadnoj i centralnoj Srbiji ponegde bilo uslova za slabe padavine. U košavskom području bi u sredu i četvrtak, 10. i 11. novembra, bilo vetrovito. Temperatura vazduha bi do nedelje 14. novembra bila u granicama proseka za prvu polovinu novembra, a zatim u padu.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne i severozapadne Srbije preovladavće umereno i jako vlažni uslovi, u delovima centralne, istočne i južne Srbije umerena i jaka suša, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Lisne vaši i cikade u usevima pšenice

Tokom proteklih sedam dana pregledom useva pšenice i ječma iz ranijih rokova setve registrovano je prisustvo krilatih i beskrilnih formi lisnih vaši i cikada. Ove štetočine su, pored direktnih šteta koje prouzrokuju prilikom ishrane, značajne i kao prenosioci fitopatogenih virusa. Za sada je prisustvo ovih štetočina ispod nivoa praga štetnosti.

Na tek iznikloj pšenici registrovane cikade i lisne vaši

Kod voćarskih kultura, u zasadima kruške registrovano je prisustvo imaga obične kruškine buve. U toku je pojava imaga prezimljujuće forme ove štetočine.


Tagovi

Vremenska prognoza Kruškina buva Oblačno sa kišom Hladno vreme Cikade Lisne vaši


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D