Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 29.05.2023. 13:30

Očekuje se velika količina padavina za kratko vreme - biljke boluju

U pogledu insekata štetočina u usevima kukuruza uočeno je prisustvo položenih jajnih legla kukuruznog plamenca kod koga je u toku polaganje jaja prve generacije.

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 196
  • 74
  • 0

Prema prognozi za kraj maja i početak juna očekuje se promenljivo oblačno i nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavina, izraženijim u drugom delu dana, kada se očekuju i lokalne vremenske nepogode i grad. U pojedinim područjima moguća je i pojava velika količina padavina za kratko vreme i jak i olujni vetar. Najviša dnevna temperatura u većini mesta od 22°C do 26°C.

Topolski kraj pogođen gradom, moguće izlivanje vodotokova svuda u Srbiji

Plamenjača krompira i čađava pegavost jabuke

Česte padavina tokom proteklih sedam dana su uz visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha i registrovane temperature povoljno uticale na razvoj patogena. Na usevima krompira registruju se prvi simptomi plamenjače krompira. Kod voćarskih kultura usled dugog vlaženja lista i ploda stvoreni su povoljni uslovi za ostvarenje infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

U pogledu insekata štetočina u usevima kukuruza uočeno je prisustvo položenih jajnih legla kukuruznog plamenca kod koga je u toku polaganje jaja prve generacije. Kod voćarskih kultura ustanovljeno je prisustvo svih razvojnih stadjuma obične kruškine buve. U toku je polaganje jaja i piljenje larvi prve generacije jabukinog smotavca. Takođe u zasadima jabuka registrovano je i prisustvo kolonija vaši. 


Tagovi

Vremenska prognoza Čađava krastavost lista jabuke Kukuruzni plamenac Plamenjača krompira Velike padavine Nepogode


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...