• Vremenska prognoza
  • 30.11.2021. 09:00

Od 1. decembra osetno toplije - štetočine ugrožavaju ozime kulture

Cikade i lisne vaši prave direktnu štetu pšenici i ječmu. Potrebno je pregledati useve i na moguće prisustvo glodara.

Foto: Depositphotos/valuavitaly
  • 134
  • 53
  • 0

U Srbiji se u utorak, 30. novembra 2021. godine, očekuje umereno do potpuno oblačno i u većem delu zemlje suvo vreme. U centralnim i južnim krajevima će ponegde biti uslova za kišu ili mešovite padavine (kiša i sneg), a na planinama za sneg.

U sredu i četvrtak, 1. i 2. decembra, bilo bi osetno toplije, sa temperaturama iznad višegodišnjeg proseka, samo ponegde sa slabom kišom. U periodu od 3. do 8. decembra prognozira se oblačno i hladno vreme, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom. Snega može ponegde biti i u nižim predelima. Temperature vazduha bile bi oko i ispod uobičajenih vrednosti za ovo doba godine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Cikade i vaši - prenosioci fitopatogenih virusa

Na usevu ozime pšenice i ječma registrovano je prisustvo cikada i lisnih vaši. Ove štetočine pričinjavaju direktnu štetu prilikom ishrane biljnim sokovima, a značajnija je indirektna šteta jer su prenosioci fitpatogenih virusa. Potrebno je pregledati useve ozimih strnih žita i na moguće prisustvo glodara.

U pogledu biljnih bolesti registrovano je prisustvo simptoma suve truleži uljane repice na najstarijim listovima.


Tagovi

Vremenska prognoza Toplije vreme Kiša i sneg Cikade Lisne vaši Suva trulež uljane repice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...