Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 29.06.2021. 11:00

Od 1. jula osveženje - u pojedinim zasadima uočen crveni voćni pauk

Tokom proteklih sedam dana tropske temperature vazduha povoljno su uticale na aktivnost insekata. U pojedinim zasadima i usevima registrovano je prisustvo grinja: običnog paučinara i crvenog voćnog pauka.

Foto: Depositphotos/MartAnna (ilustracija)
  • 192
  • 128
  • 0

U Srbiji do srede 30. juna prognozira se -1, pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom vazduha od 35 do 38°C. U četvrtak 1. jula očekuje se osveženje za pet do 8°C, a zatim do kraja perioda najviše vrednosti uglavnom bi bile od 27 do 30°C uz promenljivu oblačnost i sporadičnu pojavu kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti dok će na severu zemlje biti jaka do ekstremna suša.

Na pšenici i ječmu uočene vaši i imaga žitne stenice

Tokom proteklih sedam dana tropske temperature vazduha povoljno su uticale na aktivnost insekata. U pojedinim zasadima i usevima registrovano je prisustvo grinja: običnog paučinara i crvenog voćnog pauka. U usevima kukuruza uočeno je prisustvo položenih jajnih legala kukuruznog plamenca, a u usevima paprike položena jaja pamukove sovice.

Na pšenici i ječma na više lokacija, registrovano je prisustvo vaši i imaga žitne stenice.

Kod voćarskih kultura, u zasadima jabuke, u poslednjih par dana, registruje se povećanje brojnosti jabukinog smotavca. U toku je let druge generacije ove štetočine. Takođe, u toku je let i polaganje jaja druge generacije breskvinog i šljivinog smotavca. U zasadu kruške registrovano je prisustvo mlađih i starijih larvenih stupnjeva obične kruškine buve kod koje je u toku intenzivno piljenje larvi druge letnje generacije.


Tagovi

Vremenska prognoza Ekstremna suša Crveni voćni pauk Žitna stenica Osveženje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer