• Vremenska prognoza
  • 05.10.2020. 16:30

Od četvrtka ponovo toplo, obratite pažnju na glodare u voćnjaku

Izrazito povoljni vremenski uslovi u proteklom periodu pogodovali su razvoju glodara u zasadima jabuke i breskve i omogućili su njihovo masovno ramnožavanje.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 75
  • 8
  • 0

U Srbiji se do četvrtka 8. oktobra očekuje promenljivo oblačno i malo svežije vreme, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Padavine koje su zabeležene protekle sedmice olakšaće nicanje uljane repice, kao i pripremu zemljišta za predstojeću setvu ozimih useva.

Tokom protekle sedmice bilo je padavina na celoj teritoriji Srbije. Najviše kiše palo je u južnom Banatu, centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji. Dospele količine padavina u većini proizvodnih područja bile su od 10 do 60 mm. Procenat padavina u poslednjih mesec dana u odnosu na prosek je između 50 i 125 odsto. Kiša koja je padala protekle sedmice na kratko je prekinula jesenju berbu i žetvu.

Setva pšenice: Pre osnovne obavite zaštitnu obradu zemljišta - i čekajte 10. oktobar

Od petka 9. oktobra pa do kraja perioda prognozira se pretežno sunčano i malo toplije vreme.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Opasnost od dudovca

Izrazito povoljni vremenski uslovi u proteklom periodu pogodovali su razvoju glodara u zasadima jabuke i breskve i omogućili su njihovo masovno ramnožavanje. Pored toga u zasadima jabuke i šljive, na više lokaliteta, na pojedninačnim stablima registrovano je prisustvo larvi druge generacije dudovca.

Štete prave larve hraneći se lišćem. U slučaju jakog napada može doći do golobrsta.


Tagovi

Glodari Toplo vreme Štetočine Voćnjak Padavine Vlaga Vremenska prognoza Kiša


Autorka

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...