• Vremenska prognoza
  • 04.06.2019. 15:00

Od četvrtka prestanak padavina i toplije

U Srbiji se do četvrtka 6. juna prognozira promenljivo oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima čiji će se intenzitet svaki dan smanjivati, a temperatura vazduha će uz duže intervale sunčanog vremena biti u porastu.

Foto: Opština Knić
  • 105
  • 41
  • 0

U Srbiji se do četvrtka 6. juna prognozira promenljivo oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima čiji će se intenzitet svaki dan smanjivati, a temperatura vazduha će uz duže intervale sunčanog vremena biti u porastu. Od petka 7. juna do kraja perioda očekuje se pretežno sunčano i osetno toplije vreme sa malom verovatnoćom pojave popodnevnih pljuskova, uglavnom u planinskim krajevima.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, dok će u delovima istočne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Vanredna situacija u Lučanima, Arilju i Ivanjici

Česte padavine povoljne za uslove infekcije vinove loze

Nestabilne vremenske prilike sa učestalim padavinama i povoljnim temperaturama stvaraju konstantno povoljne uslove za infekciju vinove loze prouzrokovačem plamenjače i pepelnice. Ostvareni su uslovi i za infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, zatim uslovi za infekciju listova prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća i plamenjače šljive.

Kod ratarskih kultura nestabilne vremenske prilike u fazi cvetanja ječma i visoka relativna vlažnost vazduha mogu dovesti do infekcije klasa prouzrokovačem fuzarioze klasa. Uslovi su povoljni i za razvoj prouzrokovača plamenjače i crne pegavosti krompira.

Evakuisano 50 domaćinstava, ima uginule stoke - njive pod vodom!

U pogledu biljnih štetočina registrovano je prisustvo jaja prve generacije jabukinog smotavca, zatim polaganje jaja i početak piljenja larvi druge letnje generacije kruškine buve.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Maj Crna pegavost krompira Plamenjača Jabukin smotavac Kruškina buva


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće "Deca su odlični imitatori i zato im dajte nešto vredno imitiranja" Moja devojčica još u... Pročitaj celu belešku »