Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 02.06.2020. 09:00

Od četvrtka toplije, ali obilne padavine prouzrokovale trulež

Obilne padavine tokom proteklih sedam dana pogoduju razvoju različitih vrsta prouzrokovača truleži u fazama sazrevanja plodova, razvoju pegavosti lista višnje i trešnje, zatim razvoju šupljikavosti lista koštičavog voća, plamenjače šljive i drugo.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 119
  • 12
  • 0

U Srbiji se tokom narednog perioda očekuje promenljivo oblačno vreme ponegde sa kišom ili pljuskovima sa grmljavinom. Danas i sutra, 3. juna, duvaće umeren, povremeno i jak severozapadni vetar. Od četvrtka, 4. juna prognozira se osetno toplije vreme sa temperaturom iznad prosečnih vrednosti u većini mesta u intervalu od 25 do 31°C. Od ponedeljka, 8. juna očekuje se novo naoblačenje sa severozapada sa kišom, pljuskovima sa grmljavinom i padom temperature.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na celoj teritoriji Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

U zasadima koštičavog voća - žilogriz

Nestabilno vreme sa učestalim padavinama i povoljnim temperaturama stvara povoljne uslove razvoj niza biljnih bolesti. Ostvareni su uslovi za infekciju prouzrokovačima plamenjače i pepelnice vinove loze. Obilne padavine tokom proteklih sedam dana pogoduju razvoju različitih vrsta prouzrokovača truleži u fazama sazrevanja plodova, razvoju pegavosti lista višnje i trešnje, zatim razvoju šupljikavosti lista koštičavog voća, plamenjače šljive i drugo.

Kod ratarskih kultura ostvareni su uslovi za infekcije od strane prouzrokovača crne pegavosti i plamenjače krompira.

Bolesti krompira - najvažnije su plamenjača i crna pegavost

U pogledu biljnih štetočina u toku je piljenje larvi prve generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca kao i početak polaganja jaja druge letnje generacije kruškine buve.

U zasadima koštičavog voća registrovano je prisustvo žilogriza. U ovo vreme imaga žilogriza izlaze sa mesta prezimljavanja, dopunski se hrane na korovskim biljkama, a nakon listanja koštičavog voća prelaze na njih i ishranjuju se listovima i lisnim peteljkama. U narednim danima se očekuje početak polaganja jaja ove štetočine. Vremenske prilike pogoduju i razvoju lisnih vaši.


Tagovi

Toplije vreme Trulež plodova Plamenjača vinove loze Crna pegavost krompira Žilogriz


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...