• Vremenska prognoza
  • 15.01.2019. 15:00

Od petka pad temperature

Štetni insekti i grinje ponovo započinju svoje aktivnosti na temperaturama iznad 5°C. Pravo je vreme za zimsko prskanje voća.

Foto: Pixabay/ bohacekmarek
  • 436
  • 50
  • 0

Srbiju u sredu i četvrtak, 16. i 17. januara, očekuje suvo i malo toplije vreme, sa sunčanim intervalima. U periodu od 18. do 23. januara očekuje se oblačno vreme sa kišom, susnežicom i snegom, uz postepen pad temperature. U nižim predelima će tokom perioda doći do otapanja snežnog pokrivača.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Štetni insekti i grinje

Tokom zime, štetni insekti i grinje su skriveni u raznim zaklonima (ispod kore, naborima kore, pukotinama na stablu i drugim mestima). Tokom januara ili kasnije, sa povećanjem temperature iznad 5°C, započinju ponovo svoju aktivnost, što predstavlja pravi momenat za sprovođenje hemijske zaštite, odnosno zimskog prskanja.

Zimsko prskanje je veoma značajno u proizvodnji voća, jer se time još pre početka vegetacije smanjuje potencijal razmnožavanja prezimljujućih formi štetnih organizama.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Januar 2019 Insekti Grinje Zimsko prskanje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi