Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 15.01.2019. 15:00

Od petka pad temperature

Štetni insekti i grinje ponovo započinju svoje aktivnosti na temperaturama iznad 5°C. Pravo je vreme za zimsko prskanje voća.

Foto: Pixabay/ bohacekmarek
  • 456
  • 50
  • 0

Srbiju u sredu i četvrtak, 16. i 17. januara, očekuje suvo i malo toplije vreme, sa sunčanim intervalima. U periodu od 18. do 23. januara očekuje se oblačno vreme sa kišom, susnežicom i snegom, uz postepen pad temperature. U nižim predelima će tokom perioda doći do otapanja snežnog pokrivača.

Na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne Srbije biti umereno vlažni uslovi.

Štetni insekti i grinje

Tokom zime, štetni insekti i grinje su skriveni u raznim zaklonima (ispod kore, naborima kore, pukotinama na stablu i drugim mestima). Tokom januara ili kasnije, sa povećanjem temperature iznad 5°C, započinju ponovo svoju aktivnost, što predstavlja pravi momenat za sprovođenje hemijske zaštite, odnosno zimskog prskanja.

Zimsko prskanje je veoma značajno u proizvodnji voća, jer se time još pre početka vegetacije smanjuje potencijal razmnožavanja prezimljujućih formi štetnih organizama.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vreme Januar 2019 Insekti Grinje Zimsko prskanje